Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τι κάνει τα ζευγάρια ευτυχισμένα;

ΤΟ ΒΗΜΑ προτείνει!

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι παντρεμένος ή σε σχέση;

http://tovimatisgynaikas.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3637.html



Της Κυριακής Παπαλεξάνδρου.
Γιατί μερικά ζευγάρια φαίνονται πιο ευτυχισμένα από άλλα; Ταιριάζουν όντως μεταξύ τους ή αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αλλά τα διαχειρίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο;
Το να πηγαίνετε για ύπνο ενώ είστε τσακωμένοι δεν είναι το καμπανάκι του τέλους μιας σχέσης – είναι απλώς ένας τρόπος για να εκτονωθεί η ένταση. Το να σκέφτεσαι ότι μια διαφωνία πρέπει να έχει πάντα κάποιο συμπέρασμα και μια απολογία, είναι επιβλαβές. Είναι καλύτερα να αποδέχεσαι ότι οι διαφωνίες δεν μπορούν να επιλυθούν πάντα. «Τα ζευγάρια περνούν χρόνια ολόκληρα προσπαθώντας να αλλάξει ο ένας τη γνώμη του άλλου, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί», σημειώνει ο Τάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και προσθέτει: «Κι αυτό γιατί οι περισσότερες διαφωνίες έχουν τις ρίζες τους σε θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο ζωής, στην προσωπικότητα ή τις αξίες».

Ο ποιοτικός χρόνος
Η ψυχολόγος Τζάνετ Ράιμπσταϊν λέει πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια πρέπει να περνούν χρόνο μόνοι τους, σε ιδιαίτερες στιγμές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά η ψυχολόγος τονίζει ότι αυτό που τους δένει είναι ο χρόνος που περνούν σε πιο πεζές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια ή το μαγείρεμα. «Όταν καθορίζουμε κάποιο χρόνο για να μείνουμε μαζί, είναι πιο αποτελεσματικό όταν συμβαίνει ένα Σαββατοκύριακο το μήνα παρά ένα συγκεκριμένο βράδυ κάθε εβδομάδα» συμπληρώνει η ειδικός.
Το σεξ δεν κάνει τη διαφορά
Ήδη από το 1938, ο ψυχολόγος Λιούις Τέρμαν του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανακάλυψε ότι υπήρχε ελάχιστη σχέση ανάμεσα στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής και τη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση. Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια είχαν πολύ πιο συχνά σωματική επαφή μεταξύ τους, με μη σεξουαλικό τρόπο όπως ακουμπούσε ο ένας στον ώμο του άλλου. Αυτές οι μικρές χειρονομίες, όχι το σεξ, έκαναν τη διαφορά.
Η αλληλοκατανόηση
Η δρ Σου Τζόνσον, ψυχολόγος και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ζευγαριού και Οικογένειας στην Οτάβα, έχει εργαστεί με εκατοντάδες ζευγάρια και το σημαντικότερο εύρημά της είναι ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στην τρωτότητα του άλλου ατόμου. «Το να διακρίνουμε την επιρροή που έχουμε στους αγαπημένους μας είναι πολύ δύσκολο τη στιγμή που είμαστε συγκεντρωμένοι στα δικά μας συναισθήματα», λέει και προσθέτει: «Τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια έχουν επίγνωση του ότι ο καθένας είναι ευάλωτος στα συναισθήματα του άλλου και προσπαθούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους».
Συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών
Η εμπειρία της Tina Tessina και ο Mark Goulston ως σύμβουλοι γάμου, λέει πως υπάρχουν κάποιες συνήθειες, τις οποίες επιστρατεύουν σχεδόν καθημερινά τα περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια.
Μιλάνε: Προφανώς μιλάνε, αλλά αυτό που εννοούμε είναι ότι βρίσκουν χρόνο για να εξιστορήσουν ο ένας στον άλλον πώς ήταν η μέρα τους στη δουλειά, τι τους συνέβη, πώς νιώθουν. Θα αναρωτηθούν κάποιοι «πού βρίσκουν το χρόνο;». Η κ. Tessina φέρνει σαν παράδειγμα ένα ζευγάρι πελατών της, οι οποίοι συνηθίζουν κάθε βράδυ να λένε τα «νέα της ημέρας» μέσα στο ιδιωτικό τους «igloo», το οποίο δεν είναι τίποτε παραπάνω από το κρεβάτι τους με τα σκεπάσματά του. Ξεκίνησαν τη συνήθεια αυτή πριν χρόνια, ένα βράδυ που η σύζυγος γύρισε πολύ στεναχωρημένη από τη δουλειά και ξάπλωσε στην αγκαλιά του συντρόφου της. Ξεκίνησε να του μιλά για το πώς έβλεπε τους κακούς συναδέλφους της σαν πολικές αρκούδες που ήθελαν να της κάνουν κακό και κάπως έτσι καθιερώθηκε το κρεβάτι τους σαν το «igloo» που θα τους προστατεύει πάντα από τις «πολικές αρκούδες». Το μήνυμα που σκοπό έχει να περάσει το παραπάνω παράδειγμα είναι ότι το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει καθημερινά λίγο χρόνο για να θυμίζει, ο ένας στον άλλον, για ποιο λόγο επέλεξαν να είναι μαζί.
Κάνουν σεξ: Όταν ήμασταν μικρότεροι και ίσως βλέπαμε το γάμο πιο ρομαντικά, πιστεύαμε ότι όταν παντρευτούμε θα κάνουμε σεξ κάθε μέρα (μετά μεγαλώσαμε). Γιατί, όμως, να μην κάνεις σεξ κάθε μέρα; Εντάξει, δεν εννοούμε ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν απαραιτήτως κάθε μέρα σεξ, αλλά κάνουν σίγουρα συχνότερα από τα μη ευτυχισμένα και σίγουρα παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Κι αν δεν κάνουν σεξ, οπωσδήποτε μοιράζονται κάθε μέρα τρυφερές στιγμές- συχνά και ερωτικές. «Το να μιλάς ερωτικά -ή και πρόστυχα- με τον σύντροφό σου, το να αγκαλιάζεσαι και να φιλιέσαι συχνά, είναι σχεδόν το ίδιο με το να κάνεις σεξ», λέει η Tessina. Τα ζευγάρια που συμφωνούν μαζί της, υποστηρίζουν μάλιστα πως όταν τελικά έρθει η πολυπόθητη στιγμή του σεξ, τότε αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και πιο απολαυστικό.
«Παίζουν»: Αυτό μπορεί να μεταφράζεται απλά ως παιχνίδι μεταξύ τους, είτε κυριολεκτικό είτε μεταφορικό, ενώ μπορεί να μεταφραστεί και ως κοινές ασχολίες, κοινά χόμπι. «Ακόμα και το να βλέπουν μαζί μία σειρά στην τηλεόραση ή να παίζουν επιτραπέζια μία φορά στο τόσο, είναι σημάδι υγιούς σχέσης», εξηγεί η Tessina αλλά τονίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτά τα μικρά “τελετουργικά” πρέπει να γίνονται ρουτίνα ή με το ζόρι, γιατί τότε χάνουν το νόημά τους».
Κάνουν πράγματα μόνοι τους: Η σημασία τού να αφήνει χώρο ο ένας στον άλλο για προσωπική εξέλιξη και ενδιαφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να αρέσουν πάντα και στους δύο τα ίδια πράγματα, να έχουν τα ίδια χόμπι. Για πολλά ζευγάρια το να έχουν ξεχωριστές ασχολίες προσφέρει φρέσκο αέρα ανανέωσης στη σχέση. Μια πελάτισσα της Tessina, για παράδειγμα, τονίζει ότι «το να βγαίνουμε συχνά χωριστά, να λείπουμε κάποιες ώρες και μετά να επιστρέφουμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου βοηθά ώστε να μην “τρελαινόμαστε” και να μη σπάμε τα νεύρα ο ένας του άλλου».
Πάνε μαζί για ύπνο: Ο Mark Goulston, καλεί τα ζευγάρια να θυμηθούν τον πρώτο καιρό της συμβίωσής τους: «Θυμάστε τον πρώτο καιρό που ανυπομονούσατε να πάτε στο κρεβάτι για να κάνετε έρωτα; Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αποφεύγουν να πηγαίνουν για ύπνο διαφορετικές ώρες, ακόμα κι αν πρέπει να ξυπνήσουν χωριστά».
Εμπιστεύονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον: Σε περιπτώσεις που έχουν κάποια διαφωνία ή τσακώνονται για κάτι, ακόμα κι αν δυσκολεύονται να βρουν λύση, συνηθίζουν να εμπιστεύονται την κριτική ικανότητα του άλλου και να συγχωρούν τα λάθη του, αντί να τον κατηγορούν και να αμφιβάλλουν γι’ αυτόν. Αυτό τουλάχιστον λέει η εμπειρία του Goulston.
Λένε κάθε μέρα «σ’αγαπώ»: Ακούγεται μελό; «Υπάρχει, όμως, καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα σου;», λέει ο κ. Goulston.