Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η δύναμη του μύθου

Αν η πρόσφατη ελληνική Ιστορία γινόταν μυθιστόρημα, θα χωριζόταν πολύ εύκολα σε κεφάλαια, τόσα όσα είναι και οι μονοθεματικές ενότητες που απασχολούν κατά περιόδους την εγχώρια επικαιρότητα και μονοπωλούν για μεγάλο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Όλα τα συστατικά ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος, ενδιαφέρουσα πλοκή, καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες, ίντριγκες, χρήμα, εξουσία, διαφθορά, διαθέτουν οι ιστορίες που έρχονται κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας.
Όπως και τη μυθοπλασία, όμως, που συχνά τη χρησιμοποιούμε για να αποδράσουμε από τη δύσκολη πραγματικότητα, έτσι και τα σκηνοθετημένα στιγμιότυπα της επικαιρότητάς μας αποσπούν από τα πραγματικά προβλήματα. Το εκμεταλλεύεται αυτό συχνά η εξουσία και μας προσφέρει συναρπαστικές αποδράσεις, διατηρώντας μύθους και υποσχόμενη αποκαλυπτικά φινάλε.
Το βιώσαμε επανειλημμένα στο παρελθόν και πρόσφατα με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Μας ήρθε έτσι απότομα η πρόσφατη συνειδητοποίηση ότι αυτό που περιμένουμε δεν είναι τελικά η επιστροφή από τη Γερμανία του δυνατού άντρα της Siemens και τον επίλογο μιας ιστορίας που μας κρατά απασχολημένους εδώ και μήνες, αλλά κάποιες αποφάσεις που θα υποθηκεύσουν για πολλά χρόνια το δικό μας μέλλον...
Ήρθε και η πύρινη λαίλαπα για να επισφραγίσει ένα έγκλημα διαρκείας. Και στο πετσί τους ένιωσαν οι πολίτες την εγκατάλειψη, τη γύμνια ενός κράτους, που λάμπει μόνο διά της απουσίας του. Και αν εξαιρέσουμε τις λιγοστές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την αντιμετώπιση της τραγωδίας που έπληξε την Ανατολική Αττική, οι κάτοικοι πολέμησαν μόνοι τους για να σώσουν τις περιουσίες τους. Έλλειψη σχεδίου, συντονισμού, ανεπάρκεια μέσων και ανθρώπων χαρακτήρισαν τις νωχελικές αντιδράσεις των Αρχών απέναντι στις δυνάμεις της φύσης που κατασπάραξαν ανενόχλητες περιουσίες και ό,τι είχε απομείνει από πράσινο στην Αττική.
Πάγωσε και το χαμόγελο στα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιθανής επόμενης κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να παραλάβει ένα ξέφραγο αμπέλι, θεσμούς και υπηρεσίες στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης και άδεια ταμεία.
Η αλήθεια είναι ότι μάγος της επικοινωνίας αποδείχτηκε ο πρωθυπουργός και επανειλημμένα κατέφυγε σε μύθους για να μας αποπροσανατολίσει και το κατάφερε, με αποτέλεσμα σήμερα κανείς να μη γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής.
Τα λέμε αυτά γιατί είναι εύκολο τώρα, που όπως ποτέ άλλοτε μας πιέζουν τα γεγονότα, να ξεγλιστρήσουμε πάλι στη γλυκιά λήθη που μας προσφέρει ο μύθος, να εφεύρουμε νέες συναρπαστικές περιπέτειες, για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα.