Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Άνδρες και περιτομή.

Η περιτομή στους άνδρες, μπορεί να μειώνει μέχρι 50% τoν κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Η ανδρική περιτομή, θεωρείται τώρα ως μία αποτελεσματική στρατηγική,
πρόληψης για τη μείωση των μολύνσεων από τον ιό HIV. Μέχρι σήμερα η περιτομή δεν ήταν αποδεκτή ως μέθοδος πρόληψης του AIDS. Όμως έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο που έγινε με τυχαιοποιημένο προοδευτικό τρόπο, δίνει τις επιστημονικές βάσεις που τεκμηριώνουν το ότι η περιτομή στους άνδρες, μπορεί πλέον να συστήνεται για την πρόληψη AIDS.
Η κλινική έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, συμπεριέλαβε 2.784 άνδρες στην Κένυα οι οποίοι κατά την έναρξη της, δεν είχαν κάνει περιτομή και ήσαν αρνητικοί για τον ιό HIV δηλαδή δεν είχαν μολυνθεί. Οι ηλικίες των ανδρών, κυμαίνονταν από 18 έως 24 ετών.
Με τυχαιοποιημένο τρόπο, οι μισοί άνδρες υπεβλήθησαν σε περιτομή ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν χωρίς περιτομή.Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, έλαβαν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη του AIDS, έτυχαν δωρεάν εξετάσεων για έλεγχο μόλυνσης από τον ιό HIV, λάμβαναν θεραπεία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, τους δίνονταν δωρεάν προφυλακτικά και τους προσφερόταν δωρεάν γενική ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Μετά την παρέλευση 24 μηνών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 22 από τους 1.393 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε περιτομή είχαν μολυνθεί από τον HIV. Στους 1.391 άνδρες που δεν είχαν κάνει περιτομή, 47 μολύνθηκαν από τον ιό HIV.Βασικά, οι άνδρες με περιτομή παρουσίαζαν 53% χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων από τον ιό HIV σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς περιτομή.
Με βάση τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την εποπτεία των οποίων γίνεται η εν λόγω έρευνα, ζήτησαν τη διακοπή της κλινικής αυτής δοκιμής και να προταθεί σε όλους τους άνδρες που συμμετέχουν να υποβληθούν, εάν το επιθυμούν σε περιτομή.
Πρέπει να τονισθεί ότι η περιτομή δεν μπορεί από μόνη της να είναι η πρόληψη για τη μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS. Είναι απαραίτητο να εντάσσεται σε πλήρες πρόγραμμα πρόληψης που να περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαφώτιση των πληθυσμών και χρήση προφυλακτικού.
Η ανδρική περιτομή μπορεί να είναι ένα ισχυρό επιπρόσθετο όπλο για ενδυνάμωση των μεθόδων πρόληψης κατά του AIDS που ήδη υπάρχουν και όχι η αντικατάσταση τους.  
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους άνδρες για την πρόληψη του AIDS, είναι αποτελεσματικές στο να μειώνουν τις επικίνδυνες σεξουαλικές τους συμπεριφορές. Για αυτό η διαφώτιση, η πληροφόρηση και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους άνδρες, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής πρόληψης κατά του AIDS.
Στην Αφρική που η επιδημία του AIDS έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, η περιτομή των ανδρών σε συνάρτηση με τα άλλα μέτρα πρόληψης μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Όμως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα γίνονται με ασφάλεια, σε μαζικό επίπεδο, περιτομές στους άνδρες στις χώρες αυτές που έχουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και τεχνικών δυνατοτήτων. Οι περιτομές θα πρέπει να γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς, σε καλές συνθήκες για να αποφεύγονται επιπλοκές όπως αιμορραγίες και μολύνσεις.Στην Αφρική υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Περισσότερες από 90% των περιπτώσεων των μολύνσεων στους ενήλικες, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ετεροφυλικής συνουσίας.Η περιτομή έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων εκτός από την πρόληψη του AIDS. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η καλύτερη υγιεινή, λιγότερες ουρολοιμώξεις και μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που είναι σεξουαλικοί σύντροφοι ανδρών που έχουν κάνει περιτομή.Αναφέρουμε ότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερες από 40 επιδημιολογικές έρευνες και τουλάχιστον 2 κλινικές τυχαιοποιημένες θεραπευτικές δοκιμές, έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της ανδρικής περιτομής και μείωσης κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HIV. Παράλληλα με την κλινική έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, η Επιτροπή Παρακολούθησης Ασφάλειας των Δεδομένων Ερευνών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, διέκοψε τώρα με βάση τους προκαθορισμένους κανόνες ασφάλειας, ακόμη μία ανάλογη κλινική έρευνα που γινόταν από το πανεπιστήμιο του Johns Hopkins στην Ουγκάντα και η οποία έδειξε την ίδια προληπτική επίδραση της περιτομής όπως η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο. Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι εάν μεγάλο ποσοστό των ανδρών κάνει περιτομή, τότε αυτό θα έχει σημαντική  επίδραση στην πρόληψη του AIDS με μείωση των μολύνσεων από τον ιό HIV τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.