Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

10 πράγματα που μαθαίνει μέσα από την αποτυχία

Η ζωή δεν είναι μόνο νίκες… Κάποια στιγμή, η αποτυχία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του μικρού σου. Μην τη φοβάσαι, έχει πολλά να του μάθει… Ποια είναι αυτά; Η απάντηση βρίσκεται μόνο ένα «κλικ» μακριά!

1. Να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το μικρό σας πότε κάτι που κάνει είναι καλό και πότε κακό. Αν δεν κάνει κάτι λάθος, δε θα το συνειδητοποιήσει. Για παράδειγμα, εσείς του λέτε «μη βάλεις το λεμόνι στο στόμα σου, γιατί είναι ξινό». Αν όμως δεν το κάνει και δεν νιώσει την… ξινίλα, δε θα το καταλάβει ποτέ!
2. Να πατάει στα πόδια του Όταν του υποδεικνύετε συνέχεια το σωστό, το παιδί ζει σε μια προστατευτική γυάλα. Αφήστε το να κάνει λάθος κι έτσι θα μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του. Για παράδειγμα, το βοηθάτε να διαβάζει καθημερινά για να μην του κάνει παρατήρηση ο δάσκαλος στο σχολείο. Αντ’ αυτού, εξηγήστε του ότι πρέπει να διαβάζει μόνο του. Έτσι, αν ο δάσκαλος το πιάσει αδιάβαστο ή βρει κάποιο λάθος στην άσκηση, θα ξέρει ότι την επόμενη φορά πρέπει να διαβάσει περισσότερο.
3. Να δέχεται την αποτυχία Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους ενήλικες, ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο μας και η αλήθεια είναι πως μόνο όταν πέσουμε μπορούμε να ξανασηκωθούμε. Για παράδειγμα, δεν έγραψε καλά σε ένα τεστ ή δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε σε κάποιον αγώνα το μικρό σας; Ε, και; Θα ξαναπροσπαθήσει!
ΠΗΓΗ: happymom.gr