Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Μάθε τα πάντα για το υαλουρονικό οξύ

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη, ένα μόριο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτούσιο στη φύση και αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το υαλουρονικό οξύ όπως επίσης και τα μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου παράγονται από τους ινοβλάστες  έχοντας ελαστικές και κολλώδεις ιδιότητες.

Με την πάροδο της ηλικίας οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο (δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του), η απώλεια του σαν δομικού συστατικού των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, με προδιάθεση στη δημιουργία λεπτών ρυτίδων ή σημείων ατροφίας και βαθειών πτυχών του δέρματος.
Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται η αισθητική  χειρουργική όπου «επεμβαίνει» στη φυσιολογική αυτή φθορά του οργανισμού, βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα του και δίνοντάς του μια υγιέστερη όψη. Η χορήγηση του υαλουρονικού οξέος με ενέσιμη μορφή αποτελεί ένα είδος θεραπείας η οποία σπάνια προκαλεί παρενέργειες, καθώς  είναι απόλυτα συμβατή με τους ανθρώπινους ιστούς και ενσωματώνεται πλήρως σε αυτούς. Εφαρμόζεται για το γέμισμα των ρυτίδων κυρίως στο πρόσωπο όπως σε περιοχές γύρω από τα μάτια, το στόμα, το μεσόφρυο, στα χείλη για αύξηση του όγκου τους και βελτίωση του σχήματος τους. Είναι ανώδυνη και αφήνει μια μικρή κοκκινίλα και ένα μικρό οίδημα που συνήθως φεύγει μέτα από 1 ώρα έως το πολύ ένα 24ωρο. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 8-16 μήνες
Με την συνεργασία της
Χριστίνας Σαράντη Αισθητικός.  
ΠΗΓΗ: fthis.gr