Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Θεραπεία με ψυχαγωγία, γέλιο, χιούμορ και μουσική

Οι ωφέλιμες δράσεις της ψυχαγωγίας, του γέλιου, του χιούμορ και της μουσικής προσφέρουν πολλά για αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Είναι γνωστοί οι γιατροί-κλόουν που έκαναν αρχικά την εμφάνιση τους σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων της Νέας Υόρκης πριν 20 χρόνια. Η γελωτοθεραπεία που προσέφεραν, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Γρήγορα εντάχθηκαν ως απαραίτητη υπηρεσία για τη θεραπεία ασθενών παιδιών. Σήμερα σε πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελβετία, η Νότιος Αφρική, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, υπάρχει σημαντικός αριθμός γιατρών-κλόουν που προσφέρουν γελωτοθεραπεία.
Η θεραπευτική ψυχαγωγία, η μουσικοθεραπεία, η γελωτοθεραπεία, η θεραπεία με χιούμορ αποτελούν μέρος της σφαιρικής αγωγής που προσφέρεται σε παιδιά και ενήλικες ασθενείς, στο νοσοκομείο, στην κοινότητα, σε ομάδες ή στο σπίτι των ασθενών.
Οι ασθενείς που επωφελούνται από προγράμματα θεραπευτικής ψυχαγωγίας, είναι πολλοί. Περιλαμβάνονται ασθενείς με σωματικές ή πνευματικές μειονεξίες, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, καρκίνο, AIDS, νεφροπάθεια, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, κατά πλάκας σκλήρυνση, εθισμό σε εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, καπνό, αλκοόλ), στρες και κατάθλιψη.
Η θεραπευτική ψυχαγωγία, περιλαμβάνει τη γελωτοθεραπεία, τη μουσικοθεραπεία και δραστηριότητες, σωματικές, αθλητικές, δημιουργικές όπως χορός, τραγούδι, ζωγραφική και θέατρο.
Η θεραπευτική ψυχαγωγία βελτιώνει στους ασθενείς, τη σωματική και ψυχική υγεία, ισχυροποιεί την αυτοπεποίθηση, διευρύνει τις γνωσιακές ικανότητες, ενδυναμώνει την κοινωνική θέση και προάγει την αποκατάσταση μετά από ασθένειες.
Η εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης διαμέσου του γέλιου, του χιούμορ, της μουσικής και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα του ασθενή, ο τρόπος ζωής, οι σωματικές, γνωσιακές, συναισθηματικές και κοινωνικές του ανάγκες.
Η θεραπευτική ψυχαγωγία προτείνεται επίσης και σε ομάδες ασθενών όπου οι θεραπευτικοί στόχοι ενώ έχουν τη διαφορετικότητα τους, συμπληρώνουν το φάσμα της σφαιρικής αγωγής. Η θεραπευτική ψυχαγωγία έχει καθιερωθεί και είναι απαραίτητο, να χορηγείται από επαγγελματίες, ειδικά εκπαιδευμένους, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα που φροντίζει τον ασθενή.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή τους, έχουν καλύτερη υγεία, αντέχουν περισσότερο στις ασθένειες και ζουν πιο πολλά χρόνια.
Η θεραπευτική ψυχαγωγία διαμέσου του γέλιου, του χιούμορ, της μουσικοθεραπείας, των δημιουργικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στα μέτρα των δυνατοτήτων τους, δίνει στους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές της ασθένειας και της ανάρρωσης, εφόδια για να βλέπουν με θετικότερη προοπτική τη ζωή.
Διατηρεί και προωθεί τη δραστηριοποίηση τους, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και προάγει την αυτονομία τους.