Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Πέντε ενδείξεις για να αλλάξεις γυναικολόγο

Η σχέση που χτίζει μία γυναίκα με τον γυναικολόγο της είναι σχέση ζωής. Η γυναίκα οφείλει να εμπιστεύεται τον γυναικολόγο που έχει επιλέξει, ενώ  ο γυναικολόγος να καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις, που ο γυναικολόγος σας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;
1. Η εξέταση
Ο γιατρός σας οφείλει να αφιερώνει χρόνο στην εξέτασή σας. Η τυπική γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει συζήτηση με τον γιατρό, κατά την οποία θα συλλέξει σημαντικά στοιχεία για την περίοδό σας, τη σεξουαλική σας ζωή, το ιστορικό σας κ.α. Θα πρέπει να πραγματοποιήσει σχολαστική κολπική εξέταση με διαστολέα, να πάρει επίχρισμα (δείγμα κυττάρων) από τον τράχηλο για να εξεταστεί (πρόκειται για το λεγόμενο Τεστ Παπανικολάου. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιήσει ψηλάφηση των γεννητικών οργάνων, καθώς και ψηλάφηση των μαστών, μιας και η ετήσια μαστογραφία δεν είναι πάντα αρκετή.  
Η γυναικολογική εξέταση λοιπόν, επειδή πραγματοποιείται συνήθως 1 φορά τον χρόνο, πρέπει να είναι σχολαστική. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο και όχι να βλέπει μόνο τις προηγούμενες εξετάσεις σας. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας δεν ασχολείται μαζί σας όσο θα θέλατε κατά τον ετήσιο έλεγχο, θα πρέπει να σκεφθείτε να τον αλλάξετε. 
2. Η αμεσότητα 
Ο γιατρός θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμος να σας δώσει μία λύση, έστω και τηλεφωνικά, σε ένα πρόβλημα που προέκυψε. Αν για παράδειγμα είστε διακοπές και νιώσετε τα συμπτώματα της κολπίτιδας ή της μυκητίασης, θα πρέπει να μπορεί να σας κατευθύνει άμεσα ώστε να αποφύγετε τη διόγκωση του προβλήματος . Εάν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δεν πήρατε τις απαραίτητες προφυλάξεις, θα πρέπει άμεσα να μιλήσετε μαζί του για να σας δώσει μία πρώτη άποψη, μέχρι να τον επισκεφθείτε. Η αμεσότητα του γυναικολόγου σας, μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία. 
3. Η άνεση 
Νιώθετε άνετα με τον γυναικολόγο σας να συζητήσετε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί; Στη σχέση που αναπτύσσετε με τον γιατρό σας δεν χωράει η ντροπή. Οποιαδήποτε λοιπόν απορία ή ανησυχία προκύψει θα πρέπει να είναι σε θέση να σας την απαντήσει τεκμηριωμένα. 
4. Η εγκυμοσύνη  
Οι  9 μήνες είναι ίσως οι πιο σημαντικοί στη ζωή της γυναίκας. Ο γυναικολόγος που θα φέρει το παιδί σας στον κόσμο, θα πρέπει να είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης. Πολλές γυναίκες άλλαξαν τον γυναικολόγο τους, λόγω της εγκυμοσύνης τους, καθώς ένιωσαν ότι για κάποιο λόγο δεν είχαν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Ο γιατρός σας λοιπόν θα πρέπει να σας επιβάλλει τον μηνιαίο έλεγχο της πορείας της εγκυμοσύνης σας και να σας υποβάλλει στις απαραίτητες εξετάσεις για να δει εάν το μωρό σας αναπτύσσεται σωστά. Τα μωρά γεννιούνται υγιή όταν ο γυναικολόγος σας φροντίσει για αυτό και όταν ο μόνος στόχος του είναι μπει η γυναίκα υγιής στο Μαιευτήριο και να φύγει με το παιδί της χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.  
5. Η διάγνωση 
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η διάγνωση κάθε γιατρού βασίζεται στην ειδικότητα, αλλά και στην εμπειρία του επάνω σε διαφορετικά περιστατικά. Σε περίπτωση λοιπόν, που ο γιατρός σας δώσει οποιαδήποτε διάγνωση σχετικά με ένα πρόβλημα που έχετε, καλό είναι να πάρετε και μία δεύτερη γνώμη. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γυναίκες που έλαβαν λάθος διάγνωση, ακολούθησαν ακατάλληλη θεραπεία, γεγονός που τους δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα. 
Σε περίπτωση λοιπόν, που κάποια ένδειξη από τις ανωτέρω ισχύει στη δική σας περίπτωση, θα πρέπει να σκεφθείτε να αλλάξετε γυναικολόγο.