Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Γιατί οι άνδρες κοιμούνται μετά το σεξ;

Για όλα φταίνε οι ορμόνες. Οι άνδρες μετά την ερωτική πράξη βυθίζονται σε ύπνο βαθύ ενώ οι γυναίκες ξεροσταλιάζουν, σκεπτόμενες πώς να διαχειριστούν την κατάσταση
Καταρχάς μην το πάρετε προσωπικά! Συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια. Μετά το σεξ οι γυναίκες θέλουν να χουζουρέψουν με αγκαλίτσες και κουβεντούλα, ενώ οι άνδρες, πολύ χαλαρά, γυρνάνε πλευρό και "ξεραίνονται" στον ύπνο. Πριν τους καταδικάσετε, διαβάστε τι λένε οι Αμερικανοί επιστήμονες σχετικά.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου Dr W. Christopher Winter: "Η προλακτίνη καταστέλλει τη ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή, που σχετίζεται με την αφύπνιση και με την εγρήγορση. Ο οργανισμός του άνδρα την εκκρίνει μετά τον οργασμό σε μεγάλες ποσότητες, ενώ στις γυναίκες η ποσότητα είναι αναλογικά πολύ μικρότερη".
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η αιτία που οι άνδρες νυστάζουν με το σεξ ενώ οι γυναίκες όχι. Hωκυτοκίνη, γνωστή και ως η "ορμόνη της χαράς", εκκρίνεται, επίσης, σε μεγάλες δόσεις, απαλλάσσοντας τον άνδρα από τα άγχη και τις αρνητικές σκέψεις, οπότε κοιμάται "σαν πουλάκι".
Αν, δε, σε όλα αυτά προστεθεί και το σεξ με τα φώτα σβηστά, το βιολογικό ρολόι του άνδρα θεωρεί πως είναι νύχτα και άρα ώρα για ύπνο. Από βιολογικής πλευράς, εξηγεί ο Dr Winter, αυτό συμβαίνει με την απελευθέρωση της ορμόνης που ονομάζεται μελατονίνη. Η συνδυαστική επίδραση προλακτίνης, ωκυτοκίνης και μελατονίνης χαρίζει, λοιπόν, στον άνδρα αυτή τη γλυκιά νύστα, αμέσως μετά το σεξ.

Πηγή: Men’s Health