Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απογευματινή νύστα

Ζωή Αποστολάκη.
Είναι αυτή η ώρα, εκεί γύρω στο μεσημέρι, μόλις έχετε φάει κάτι στο γραφείο, που τα βλέφαρα βαραίνουν, η οθόνη του υπολογιστή γίνεται θολή και το πάτωμα κάτω από το γραφείο δείχνει ιδανικό για να κουλουριαστείτε και να πάρετε έναν υπνάκο.
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό.
Σύμφωνα με τον δρ. Michael Breus, ειδικό σε ζητήματα ύπνου και συγγραφέα του βιβλίου The Sleep Doctor's Diet Plan, «μεταξύ 13.00 και 15.00, στον μέσο άνθρωπο συμβαίνει μία φυσιολογική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία απελευθερώνει μελατονίνη, μία ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε νύστα».
Φυσικά, το να κοιμάται κανείς καλά το βράδυ βοηθά σημαντικά στο να μη νιώθει κατάπτωση την υπόλοιπη ημέρα. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό –ειδικά αν είσαι γονιός. Έτσι, πριν παραγγείλετε τον επόμενο espresso, δείτε πέντε μεθόδους, με επιστημονική βάση, για να ξεπερνάτε πιο εύκολα την απογευματινή νύστα στο γραφείο.
Κάντε διάλλειμα – βγείτε έξω
Όταν τα e-mails έρχονται απανωτά και τα κουράγια σας λιγοστεύουν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι... διάλλειμα! Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σε κύκλους, έτσι μετά από περίπου μία ώρα έντονης αυτοσυγκέντρωσης σε μία δουλειά, ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από 10-15 λεπτά ξεκούρασης, λένε επιστήμονες της Mayo Clinic. Σηκωθείτε, λοιπόν, από το γραφείο, περπατήστε, πηγαίνετε να μιλήσετε με έναν συνάδελφο ή απλά κλείστε τα μάτια σας και πάρτε βαθιές αναπνοές. Μετά από ένα τέτοιο διάλλειμα θα ανακτήσετε δυνάμεις, θα γίνετε πιο ενεργητικοί και θα χαλαρώσετε.
Βγείτε στον ήλιο
Αν δε μπορείτε να βγείτε για λίγο εκτός γραφείου και να περπατήσετε για 10-15 λεπτά, βγείτε στο μπαλκόνι και σταθείτε για 10 λεπτά στον ήλιο. Το ηλιακό φως σταματά την παραγωγή μελατονίνης, οπότε σύντομα θα νιώσετε λιγότεροι κοιμισμένοι.
Διαγράφετε όσα έχετε να κάνετε από τη λίστα σας
Αν κάθε πρωί κάνετε μία λίστα με όλα αυτά που έχετε να κάνετε, το να τα διαγράφετε ένα προς ένα κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να τονώσει πολύ την ενέργειά σας. Σκεφτείτε πόσο ωραία νιώθετε κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία σημαντική δουλειά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η αίσθηση αυτή της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων σας είναι σημαντικό κίνητρο που μπορεί να σας οδηγήσει πιο εύκολα στις δύσκολες απογευματινές ώρες». Έτσι, κάθε φορά που νιώθετε κατάπτωση, ελέγξτε τη λίστα σας και διαγράψτε όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει –θα πάρετε λίγο κουράγιο για να συνεχίσετε.
Δυναμώστε την ένταση
Έστω λίγη μουσική ενώ δουλεύετε είναι αρκετή για να νιώσετε άγρυπνοι και έτοιμοι για δράση. «Η μουσική έχει την ιδιότητα να οδηγεί τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις μας», λένε οι επιστήμονες. Για την ακρίβεια, λένε πως ένας μουσικός ρυθμός μπορεί να ενεργοποιήσει σημαντικά δίκτυα εγρήγορσης στον εγκέφαλό μας, τα οποία οδηγούν στην αύξηση της κινητοποίησης, ακόμα και στη χαρά. Επιλέξτε, λοιπόν, να ακούτε ρυθμικά κομμάτια με beat (τύπου Beat It), δυναμώστε λίγο την ένταση και... ανεβάστε ταχύτητες!
Φάτε την ενέργεια!
Έρευνες δείχνουν πως όταν κανείς προσθέτει πρωτεΐνη στους υδατάνθρακες αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και νιώθει καλύτερα, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Ωστόσο, είναι σημαντικές και φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά και την ενέργεια στα ύψη. Φροντίστε, λοιπόν, το φαγητό σας στο γραφείο να αποτελείται από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ώστε και χορτάτοι να νιώθετε και αρκετή ενέργεια να έχετε για να «βγάλετε» τη μέρα.
Ενδεικτικά, μπορείτε να φάτε μία σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια, ντοματίνια τσέρι, ελαιόλαδο-μπαλσάμικο, λίγες φακές και λίγο ψημένο σολομό. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι ένα σάντουιτς με γκουακαμόλε, ψωμί ολικής άλεσης, μαρούλι, γαλοπούλα και βινεγκρέ μουστάρδας. Ολοκληρώστε το γεύμα σας με λίγα φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες, για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες.
Πηγή: Refinery29