Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Τα οφέλη του ύπνου στην ομορφιά και το δέρμα

Έλενα Μπούλια.
Πιο λαμπερή επιδερμίδα, μάτια χωρίς μαύρους κύκλους και πρηξίματα, λιγότεροι ερεθισμοί στο δέρμα είναι κάποια μόνο από τα οφέλη του ύπνου στην εμφάνισή μας. Μάθετε τα υπόλοιπα και ανακαλύψτε γιατί ο όρος «beauty sleep» είναι πέρα για πέρα αληθινός.
Ταχύτερη θρέψη στην επιδερμίδα
Ο όρος «beauty sleep» είναι πραγματικός. Η επιδερμίδα, την ώρα που ο οργανισμός κοιμάται, βρίσκει ευκαιρία να θεραπεύσει τη «ζημιά» που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν, λοιπόν, κοιμόμαστε, το δέρμα μας βελτιώνεται. Γι'αυτό κάθε φορά που ξυπνάμε από μερικές ώρες ύπνου δείχνουμε φρέσκοι και ροδαλοί.
Λιγότεροι ερεθισμοί
Περισσότερος ύπνος, καθαρότερο δέρμα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε στρες, το οποίο αυξάνει το σμήγμα, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα ακόμα και στους ενήλικες. Σε πρόσφατη μελέτη οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι φοιτητές εμφάνιζαν περισσότερα σπυράκια σε περιόδους υπερβολικού άγχους και μειωμένου ύπνου, όπως κατά την διάρκεια των εξετάσεων.
Πιο φωτεινά μάτια
Θέλετε μάτια που λαμποκοπούν; Μην αφήνετε τους μαύρους κύκλους να κλέβουν την παράσταση. Οι μαύροι κύκλοι συχνά είναι κληρονομικοί (περνούν από μαμά σε κόρη), όμως μπορούν να δείχνουν ακόμα πιο έντονοι αν δεν κοιμάστε αρκετά. Για να τους καλύψετε προσωρινά απλώστε ένα λεπτό στρώμα κρέμας ματιών για αρχή και έπειτα ταμπονάρετε με λίγο concealer σε έναν ή δύο τόνους πιο ανοιχτή απόχρωση από το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας σας. Για πιο μόνιμα αποτελέσματα... κοιμηθείτε!
Ομοιόμορφος τόνος επιδερμίδας
Η έλλειψη βραδινού ύπνου μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σας να δείχνει χλωμή και κηλιδωμένη. Ο ύπνος βοηθά την φυσική κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα. Αν ξυπνήσετε και δείτε πως η επιδερμίδα σας έχει δυσχρωμίες, απλώστε foundation και σταθεροποιήστε το με λίγη διάφανη πούδρα. Η πούδρα με πράσινη χροιά καλύπτει τις κοκκινίλες.
Δείχνετε «καλύτερα»
Εσείς μπορεί να νιώθετε ότι «πετάτε», όμως οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοί σας θα καταλάβουν ότι είστε άϋπνη. Ερευνητές στη Σουηδία ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κοιτάξουν φωτογραφίες ανθρώπων που κοιμούνται ελάχιστα και άλλων που κοιμούνται 8-9 ώρες ημερησίως. Όλοι απάντησαν πως αυτοί που κοιμούνται αρκετές ώρες δείχνουν πιο υγιείς, λιγότερο κουρασμένοι και πιο... ελκυστικοί!
Ξεγελάστε τα πρηξίματα
Ο λόγος που κάποιοι ξυπνούν με πρησμένα μάτια είναι επειδή συγκεντρώνεται υγρό γύρω από αυτά όταν, στον ύπνο, το κεφάλι βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στρώμα. Η λύση; Ανασηκώστε το κεφάλι σας ώστε να βρίσκεται πιο ψηλά από την καρδιά σας, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα μαξιλάρια. Κι αν τα πρηξίματα δε λένε ακόμα να φύγουν, τοποθετήστε κρύα επιθέματα στην περιοχή των ματιών για ένα ή δύο λεπτά το πρωί όταν ξυπνάτε.
Αποφύγετε τα αλατισμένα βραδινά σνακ
Αν είστε από τους τύπους που ξυπνούν το βράδυ με... λιγούρες, αντί για κάποιο αλμυρό σνακ προτιμήστε να φάτε ένα φρούτο. Τα αλατισμένα σνακ μπορεί να σας κάνουν να δείχνετε πρησμένη στο πρόσωπο το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές με πολύ αλάτι προκαλούν κατακράτηση υγρών, η οποία ειδικά γύρω από τα μάτια σας θα είναι ιδιαίτερα εμφανής.
Νερό στο κομοδίνο σας
Μπορεί ένα ποτήρι κρασί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε, αλλά είναι πιθανό το πρωί που θα ξυπνήσετε να δείτε την επιδερμίδα σας αφυδατωμένη και τους πόρους σας πολύ πιο μεγάλους. Αποφύγετε, λοιπόν, να πίνετε αλκοόλ το βράδυ και προτιμήστε το νερό. Το πρωί χρησιμοποιήστε για το πρόσωπό σας ένα toner, το οποίο θα περιέχει θειικό ψευδάργυρο, ο οποίος κάνει τους πόρους να φαίνονται μικρότεροι.
Λίγο πριν κοιμηθείτε
Για να διατηρείτε το πρόσωπό σας λείο και απαλό φροντίστε να το περιποιείστε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Ξεκινήστε καθαρίζοντάς το με ένα απαλό καθαριστικό, το οποίο θα αφαιρέσει τη σκόνη, τι λιπαρότητα και το μακιγιάζ. Στη συνέχεια απλώστε μία καλή ενυδατική κρέμα και μία κρέμα ματιών, η οποία να περιέχει γλυκερίνη. Τέλος, βάλτε λίγο lipbalm με βάση τη βαζελίνη.
Ζεστό μπάνιο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πέσετε για ύπνο αλλά και για να φροντίσετε το δέρμα σας είναι ένα ζεστό μπάνιο, με όλα τα «κομφόρ»: Μπουρμπουλήθρες, έλαια, body scrubs... Έτσι, θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και όταν αυτή, μετά το μπάνιο,πέσει απότομα, τότε θα νυστάξετε αρκετά.
Τα ρετινοειδή «λειτουργούν» καλύτερα το βράδυ
Τα ρετινοειδή, τα καλλυντικά που περιέχουν βιταμίνη Α, είναι από τα «χρυσά» συστατικά για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιείτε το βράδυ, καθώς μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο. Αν τα χρησιμοποιείτε την ημέρα, η επιδερμίδα σας μπορεί να μην ανεχθεί το φως του ήλιου και να γεμίσει κοκκινίλες και σημάδια.
Το πρόσωπο ψηλά
Ρωτήστε την φίλη σας που έχει αψεγάδιαστη επιδερμίδα, μήπως κοιμάται χωρίς να ακουμπά πουθενά το πρόσωπό της; Αν κοιμάστε με το πρόσωπο πάνω στο μαξιλάρι, αυτό μπορεί να αυξήσει τις γραμμές στο πρόσωπό σας και να σχηματίσει πτυχές, οι οποίες μπορεί να μονιμοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε σε αυτή τη στάση, δοκιμάστε να πάρετε σατέν σεντόνια (ή έστω μαξιλαροθήκες), τα οποία θα φερθούν πιο... φιλικά στην επιδερμίδα σας.
Μετρήστε δαχτυλάκια
Το πρόσωπό σας δεν είναι το μόνο που χρειάζεται τη φροντίδα σας το βράδυ. Οι δερματολόγοι συστήνουν πριν κοιμηθείτε να απλώνετε μία ενυδατική κρέμα με βούτυρο καριτέ στα χέρια και τα πόδια σας. Αν, μάλιστα, τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι ιδιαίτερα αφυδατωμένα, μπορείτε μετά την κρέμα να φοράτε και κάλτσες. Το πρωί που θα ξυπνήσετε θα είναι πολύ απαλά.
Πηγή: Webmd