Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Νιώθετε κουρασμένοι; Tips για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο

Νιώθετε πολύ συχνά κουρασμένοι, εξουθενωμένοι; Νιώθετε πως δεν έχετε αντοχές κατά τη διάρκεια της μέρας; Ο τρόπος, οι ώρες και κυρίως η ποιότητα του ύπνου μας είναι αυτά που καθορίζουν τις αντοχές και τη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της μέρας. Το άγχος, οι ώρες ύπνου, το φαγητό και το φως είναι μερικά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σας.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά tips για έναν ξεκούραστο ύπνο, κερδίζοντας ενέργεια και αντοχές κατά τη διάρκεια της μέρας.
Πριν ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά tips, καλό είναι να γνωρίζετε πόσες ώρες ύπνου σας είναι απαραίτητες για να ξεκουραστείτε. Αυτό είναι κάτι που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου.
Αρχικά, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (όσο μπορείτε να το πετύχετε αυτό). Έτσι, ο οργανισμός σας και το σώμα σας θα συντονιστούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα νιώθετε πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Ακόμα, κι αν κοιμάστε τον ίδιο αριθμό ωρών αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές δεν θα έχετε την ενέργεια που σας είναι απαραίτητη. Ακόμα και η μεταβολή στην ώρα του ύπνου κατά 1 ή 2 ώρες μπορούν να βγάλουν από το σωστό πρόγραμμα τον οργανισμό σας.
Το ικανοποιητικό επίπεδο μελατονίνης στον οργανισμό σας επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σας. Η μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη του οργανισμού που ελέγχεται από την έκθεσή μας στο φυσικό φως και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Ο εγκέφαλός μας εκκρίνει περισσότερη μελατονίνη το βράδυ, για να μπορούμε να κοιμηθούμε, και λιγότερη κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μη νιώθουμε υπνηλία. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τηλεόραση, η οθόνη του υπολογιστή κ.ά. στο φως των οποίων εκθέτουμε τον εαυτό μας αρκετές ώρες κάθε μέρα, δεν βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου μας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον φυσικό έλεγχο της μελατονίνης είναι να εκθέτετε τον εαυτό σας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας. Όσο σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, μπορείτε να πάτε για έναν περίπατο το πρωί, να βγάλετε το σκύλο βόλτα τη μέρα και όχι το βράδυ, να έχετε ανοιχτές κουρτίνες και να αφήσετε το φως του ήλιου να μπει μέσα στο σπίτι, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο χώρο εργασίας σας, να έχετε δηλαδή ανοιχτά τα στόρια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την τηλεόραση και την έκθεσή σας στον υπολογιστή. Με όλα τα παραπάνω βήματα μπορείτε να κρατήσετε τη μελατονίνη του οργανισμού σας σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Χαλαρώστε λίγο πριν κοιμηθείτε. Είναι πολύ σημαντικό λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι σας για ύπνο ο εγκέφαλός σας να λάβει το μήνυμα πως είναι η ώρα για ύπνο. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό λίγο πριν κοιμηθείτε να μην είστε σε εγρήγορση, έτσι θα κοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο βαθιά. Ακούστε λίγη μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο με απαλό φως, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, κρατήστε το θόρυβο μακριά από το υπνοδωμάτιό σας, έχετε ένα σταθερά δροσερό δωμάτιο και ένα άνετο κρεβάτι και θα πετύχετε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι δύο ακόμα τρόποι ώστε ο ύπνος να σας προσφέρει την ξεκούραση που χρειάζεστε. Καλό είναι να αποφύγετε τα βαριά και μεγάλα γεύματα το βράδυ, όπως επίσης και το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Επίσης, η μείωση της καφεΐνης είναι πολύ σημαντική. Η επίδρασή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο ακόμα και 10-12 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Επιπροσθέτως, 20-30 λεπτά καθημερινής άσκησης η οποία μπορεί να είναι είτε γρήγορο περπάτημα, είτε μία βόλτα με το ποδήλατο μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να κοιμηθεί καλύτερα.
Ο σωστός έλεγχος του άγχους και του στρες. Προσπαθήστε να ελέγχετε το άγχος σας και να μην το αφήνετε να σας καταβάλλει μένοντας ξύπνιοι το βράδυ. Ελέγξτε τις σκέψεις σας και διακρίνετε αν είναι τόσο σημαντικές ώστε να χάσετε την ξεκούρασή σας. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε το άγχος σας μπορείτε πριν κοιμηθείτε να κλείσετε τα μάτια σας και να πάρετε βαθιές αναπνοές. Έτσι, θα χαλαρώσετε αρκετά και θα αποβάλλετε τις κακές σκέψεις και το άγχος σας με αποτέλεσμα να κοιμηθείτε σωστά.
Αυτές ήταν κάποιες συμβουλές ώστε να επιτύχετε ένα βαθύ, καλό και ξεκούραστο ύπνο. Να τονίσουμε για ακόμα μία φορά πως οι παραπάνω τακτικές μπορεί να μην λειτουργήσουν σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Καλό είναι να γίνει αρχικά μία δοκιμή όλων των παραπάνω και η τακτική που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς να την ακολουθήσετε πιστά.