Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Διαταραχές στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Αιμορραγία και κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Στις αρχές της κύησης , αν έχετε αιμορραγίες και κράμπες θα πρέπει να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γιατρό. Παρότι , αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προειδοποίηση αποβολής , μερικές γυναίκες αιμορραγούν χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμιά δυσμενή επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι η εξέταση εκλογής για την εύρεση της αιτίας μιας αιμορραγίας.
Η παραμονή στο κρεβάτι, για κάποιο διάστημα, ίσως είναι επιβεβλημένη.
Σε προχωρημένη κύηση , κύρια αίτια της αιμορραγίας σχετίζονται με τον πλακούντα.
Αποκόλληση πλακούντα: όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας . Πρόκειται για κάτι που είναι επώδυνο και σκληραίνει την μήτρα.  Αν το τμήμα του πλακούντα που αποκολλάται είναι μεγάλο , μπορεί να είναι μοιραίο τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.
Ο πρόδρομος πλακούντας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας προσκολλάται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας , αντί στο ανώτερο.
Καθώς το κατώτερο τμήμα διογκώνεται υπάρχει αιμορραγία χωρίς πόνο , η οποία αν είναι μεγάλη , μπορεί να είναι επικίνδυνη και για την μητέρα και για το έμβρυο.
Όταν διαγνωστεί πρόδρομος πλακούντας , συνήθως συνιστάται αυστηρά η παραμονή στο κρεβάτι ενώ μερικές φορές η εγκυμονούσα εισάγεται σε κλινική για τους δύο τελευταίους μήνες της κύησης.
Αν ο πλακούντας καλύπτει τον αυχένα του τραχήλου ή φράζει λίγο τον τραχηλικό σωλήνα γίνεται καισαρική τομή.
Πηγή: iatropedia.gr