Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Πώς μπορώ να εμποδίσω τα περιστέρια να λερώνουν το μπαλκόνι μου;

Η χρήση αγκαθωτού σύρματος στα γείσα των κτιρίων με σκοπό την απομάκρυνση των περιστεριών είναι αρκετά διαδεδομένη, στην πραγματικότητα όμως δεν συνιστά παρά μετάθεση του προβλήματος στα γειτονικά κτίρια.
Η παρουσία γερακιών είναι ένας αποτελεσματικός και περιβαλλοντικά φιλικός τρόπος απομάκρυνσής τους και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε συγκεκριμένους χώρους –σταθμούς τρένων και αεροδρόμια-, καθώς η παρουσία τους τρομάζει τα περιστέρια με αποτέλεσμα αυτά να μην επιστρέφουν στην περιοχή.
Πιο δραστικά μέτρα σχετίζονται με τον περιορισμό της δυνατότητάς τους να βρουν τροφή, νερό και στέγη. Συνεπώς πρέπει να μαζεύουμε απορρίμματα και να τηρούμε αυστηρότερους κανόνες καθαριότητας, να μην πετάμε τα τρόφιμα σε ανοιχτούς χώρους, να σφραγίζουμε τα εγκαταλειμμένα κτίρια και να καταστρέφουμε τις φωλιές. Πιλοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2003 στο Παρίσι προβλέπει την κατασκευή ενός περιστερώνα ώστε να ταΐζονται τα πτηνά αυστηρά σε αυτόν τον χώρο και να εξουδετερώνονται τα αβγά τους.
Η χρήση δηλητηρίου ή ο πυροβολισμός είναι παράνομος στις περισσότερες περιοχές.