Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ποια είναι η μεγαλύτερη εστία μολύνσεων στην κουζίνα;

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Protection Trends, έδειξε ότι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στην κουζίνα είναι οι πετσέτες για τα χέρια!
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 123 άτομα να ετοιμάσουν μία συνταγή στην κουζίνα χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο και να το συνοδεύσουν με μία σαλάτα φρούτων.
Ένα ακίνδυνο είδος βακτηρίου είχε τοποθετηθεί στο κρέας και το κοτόπουλο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της μετάδοσής του σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διάρκεια παρασκευής του γεύματος.
Πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες της κουζίνας πριν πλύνουν καλά τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν, αφότου τα είχαν απλώς βρέξει με νερό. Μάλιστα, ακόμα και αν είχαν απολυμάνει τα χέρια τους, άγγιζαν και πάλι τις ίδιες πετσέτες με αποτέλεσμα να εξαπλώνουν εκ νέου το βακτήριο σχεδόν σε κάθε επιφάνεια της κουζίνας.
Διαπιστώθηκε ότι το 90% από τις φρουτοσαλάτες είχε μολυνθεί με το βακτήριο, ενώ στο 80% των περιπτώσεων υπήρχαν ίχνη του και στο νιπτήρα, όπου οι συμμετέχοντες έπλεναν το κρέας, το κοτόπουλο και τα χέρια τους.
Επίσης, πολλοί συμμετέχοντες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν και τα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία επίσης μετέφεραν το βακτήριο και κατ' επέκταση θα μπορούσαν να το είχαν μεταφέρει και στο σπίτι τους ή στους δικούς τους ανθρώπους αργότερα.
Οι ερευνητές μας συμβουλεύουν λοιπόν να πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τις πετσέτες της κουζίνας μετά από τη προετοιμασία κάθε γεύματος ή αν πρόκειται για χαρτοπετσέτες να τις πετάμε αμέσως μετά τη χρήση.
ΠΗΓΗ: stogiatro.gr