Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ο Management στην λήψη αποφάσεων

Της Δόμνας Γκίνη Project Manager.
Μερικοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι στο πολύπλοκο κόσμο που ζούμε κάθε επιχείρηση/οργανισμός για την καλύτερη δυνατή επιβίωση της θα πρέπει να λαμβάνει σωστά και έγκαιρα αλλά κυρίως αποτελεσματικά τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων αλλά κυρίως για την μετέπειτα ανάπτυξη της. Η λήψη αποφάσεων, όπως τυπικά περιγράφεται απο ορισμένους συγγραφείς, είναι η επιλογή μιας λύσης μεταξύ εναλλακτικών προτάσεων που έχουμε στην διάθεση μας. Στην ουσία, η λήψη αποφάσεων είναι μία διαδικασία, και οχι μια απλή ενέργεια επιλογής μιας λύσης μεταξύ των άλλων εναλλακτικών που υπάρχουν, αφού ορίζει τη βασική δραστηριότητα για όλα τα διοικητικά στελέχη, όλων των επιπέδων της διοικητικής ιεραρχίας και αποτελεί την καρδιά του προγραμματισμού.
Η λήψη αποφάσεων περνά από τρία (3) στάδια: 1) Του προσδιορισμού των εναλλακτικών λύσεων για την ολοκλήρωση των στόχων της επιχείρησης. 2) Της ανάλυσης και αξιολόγησης των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων καθώς και η επιλογή εκείνης που συμβάλει καλύτερα στην επίτευξη των στόχων της κάθε επιχείρησης και 3) Η επιλογή της καλύτερης λύσης και της συμφερότερης.
Το Management προσφέρει την δυνατότητα στις επιχείρησης/οργανισμούς με τις νέες τεχνικές μεθόδους να επιλέξουν σωστά ποιά απόφαση είναι εκείνη που επιλύει το πρόβλημα ή καλύτερα ποια απόφαση συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχείρησης σε περίπτωση επανασχεδιασμού. Οι μέθοδοι αυτές είναι: ο γραμμικός 
προγραμματισμός, η επιχειρησιακή έρευνα, η μέθοδος των χρονοσειρών, η θεωρία των πιθανοτήτων, η τεχνική των Δελφών, νεκρό σημείο κ.λ.π. Η πιο διαδεδομένη είναι η S.W.O.T ανάλυσης η οποία είναι μια μέθοδος εκτίμησης της ετοιμότητας της επιχείρησης για την σχεδίαση στρατηγικού προγράμματος και χρησιμοποιείται για δύο σκοπούς: 1) Για την ανάλυση της Ανταγωνιστικής θέσης στην οποία ακολουθεί κανόνες όπως η εστίαση, το συλλογικό όραμα, τον προσανατολισμό προς τους πελάτες, την αντικειμενική ανάλυση του περιβάλλοντος, τις συνδυαστικές στρατηγικές κ.λ.π. Και 2) Για την διάγνωση και την αξιολόγηση των δεδομένων μιας επιχείρησης.
Η λήψη αποφάσεων είναι στην ουσία, ένα ρεύμα από αλληλένδετους, συνεχείς και ταυτόχρονους τρόπους εκλογής. Για να είναι σε θέση ένα διοικητικό στέλεχος να επιλέξει πια απόφαση είναι η σωστή, πρέπει να έχει πληροφορίες και ορισμένα διοικητικά μέσα. Το Management σε συνδυασμό με την τεχνολογία δημιούργησαν το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support Systems) το οποίο βοηθά τα στελέχη των επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων συνδυάζοντας δεδομένα, επεξεργασμένα αναλυτικά πρότυπα και ένα "φιλικό" λογισμικό για το χρήστη σε ένα ενιαίο ισχυρό σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει ημιδομημένα ή μη δομημένα προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο πολλές από τις Διεθνής και Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, αλλά κατάφεραν και να εξασφαλίσουν την μακροβιωσιμότητα τους.