Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Λιπογλυπτική

Μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι αυτή της λιπογλυπτικής. Γλουτοί, κοιλιά, μηροί, εσωτερικό γονάτων και μπράτσα είναι οι περιοχές όπου συσσωρεύετε συχνότερα το λίπος, δημιουργώντας τα αντιαισθητικά παχάκια όπως είναι τα «ψωμάκια» – συνήθως στις γυναίκες – καθώς και το λεγόμενο σχήμα «αχλάδι». Στα σημεία αυτά, λοιπόν, με την παρέμβαση της πλαστικής χειρουργικής μπορούμε να δούμε την εικόνα του σώματός μας να βελτιώνεται.
Η Λιπογλυπτική είναι η χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα. Ανήκει στις τεχνικές της λιποαναρρόφησης, αλλά διαφέρει στο ότι οι κάνουλες που χρησιμοποιούνται έχουν μικρότερη διάμετρο και ειδικά στόμια, επιτρέποντας έμφαση στη λεπτομέρεια, αλλά και μικρό χρόνο ανάρρωσης.
Που ενδείκνυται: Στις περιοχές του σώματος που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος όπως στους γλουτούς, τη κοιλιά, τους μηρούς αλλά και στο εσωτερικό των γονάτων και τα μπράτσα.
Προετοιμασία: Εάν ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί η ασθενής να μιλήσει με το γιατρό της ώστε να την συμβουλεύσει ανάλογα για τη συνέχιση ή τη διακοπή της. Επτά μέρες πριν την επέμβαση συνιστάται να ξεκινά η λήψη (άρνικα) με δύο ταμπλέτες τρεις φορές την ημέρα για να ελαχιστοποιηθεί το μετεγχειρητικό πρήξιμο. Για μία τουλάχιστον εβδομάδα απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης (αντικαθίσταται με παρακεταμόλη). Δύο μέρες πριν διακόπτετε την κατανάλωση αλκοόλ. Το πρωί της επέμβασης η γυναίκα μπορεί να κάνει μπάνιο αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει κρέμα σώματος ή σπρέυ μαλλιών. 
Προεκχειρητικός έλεγχος: Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος – στις περιπτώσεις που η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία. Η ασθενής χρειάζεται να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση & υγεία χωρίς καρδιολογικά ή αιματολογικά προβλήματα. 
Πως γίνεται:
Η μέθοδος εφαρμόζεται μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές και με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αναρρόφησης. Τα λιποκύτταρα αφαιρούνται με ειδικές κάνουλες, τόσο από τα βαθύτερα όσο και από τα πιο επιφανειακά στρώματα των γλουτών. Με τη μέθοδο αυτή υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθεί λίπος στους γλουτούς για να βελτιωθεί το σχήμα τους, αλλά και να αφαιρεθεί λίπος από τα ψωμάκια και την περιοχή πάνω από τους γλουτούς, έτσι ώστε να τονιστεί περισσότερο η καμπύλη τους. Ο σκοπός της επέμβασης είναι να ανασχηματιστεί το μέρος του σώματος όπου υπάρχει αντιαισθητική συσσώρευση λίπους.
Οι Γλουτοί αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες περιοχές που πραγματοποιείται λιπογλυπτική. Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο γλουτό ή κάτω από το τελείωμα του (στην περιοχή που ενώνεται με το πόδι). Για να βελτιώσει την όψη των γλουτών και να τους κάνει ομοιόμορφους, ενδέχεται να επανατοποθετήσει λίπος.
Η λιπογλυπτική στους γλουτούς πραγματοποιείται για να βελτιώσουμε το σχήμα τους, αφαιρώντας το λίπος από τις περιοχές που περισσεύει. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί λίπος από την μια περιοχή των γλουτών, στην οποία περισσεύει, και να το προσθέσει λίγο πιο ψηλά, βελτιώνοντας το σχήμα των γλουτών.
Το αποτέλεσμα όσον αφορά την αφαίρεση λίπους είναι μόνιμο, όσον αφορά την λιπομεταφορά ένα μικρό ποσοστό του λίπους μπορεί να απορροφηθεί. Η διάρκεια της επέμβαση είναι 1–1 ½ ώρα και μπορεί να γίνει με ολική αναισθησία, καθώς επίσης και με τοπική και μέθη.
Μετά την επέμβαση συνήθως εμφανίζεται ελαφρύ πρήξιμο και μελανιές τοπικά στην περιοχή. Η γυναίκα θα χρειαστεί να φορέσει έναν ελαστικό λίκρα κορσέ και η διάρκεια της αποθεραπείας υπολογίζεται στις 4-5 ημέρες.
Η λιποαναρρόφηση στην εξωτερική πλευρά των μηρών, «ψωμάκια» είναι  επίσης ένα συχνό σημείο όπου εμφανίζονται οι λιποαποθήκες στην γυναίκα και δημιουργούν πρόβλημα στην εμφάνισή της, γεγονός που φαίνεται εντονότερα μέσα από στενά ρούχα.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται με ολική αναισθησία ή τοπική και μέθη ανάλογα το πρόβλημα. Μέσα από μικρές τομές ο γιατρός αφαιρεί το περιττό λίπος, και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, εφόσον η γυναίκα διατηρεί το βάρος της. Ακόμη και στην περίπτωση που προστεθεί βάρος, αυτό θα κατανεμηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος και δεν θα εμφανιστεί στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της μετά από 3-4 ημέρες, ενώ το πρήξιμο – μελάνιασμα που θα εμφανιστεί τοπικά μετά την επέμβαση, υποχωρεί σταδιακά. Μετά το χειρουργείο η γυναίκα φοράει έναν ελαστικό κορσέ για διάστημα 2-3 εβδομάδων. Η περιοχή της εξωτερικής πλευράς των μηρών, από την οποία έχει αφαιρεθεί λίπος, φαίνεται πιο αρμονική, με αποτέλεσμα να τονίζεται η καμπύλη των γλουτών.
Μηροί Για να αφαιρεθεί λίπος από την περιοχή των μηρών, οι τομές γίνονται είτε πάνω από τη γραμμή του μπικίνι είτε στο τελείωμα του γλουτού (στην περιοχή που ενώνεται με το πόδι), είτε και στα δύο. Το εσωτερικό μέρος των μηρών είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί, καθώς το λίπος και το δέρμα είναι πιο χαλαρά. Το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αν το δέρμα στην περιοχή έχει ελαστικότητα.
Η επέμβαση στην εσωτερική πλευρά των μηρών, ψηλά, μπορεί να γίνει είτε με τοπική και μέθη, είτε με τοπική αναισθησία. Όταν πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, συνήθως γίνεται σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περιοχές, δηλαδή με την εξωτερική πλευρά των μηρών (ψωμάκια) ή με τους γλουτούς. Πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη περιοχή, όπου το δέρμα είναι ευαίσθητο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον πλαστικό χειρουργό, έτσι ώστε να αφαιρεθεί η ποσότητα του λίπους που θα δώσει την αναμενόμενη βελτίωση και το πόδι να φαίνεται ίσιο, αλλά χωρίς υπερβολές, έτσι ώστε να μην χαλαρώσει το δέρμα που υπάρχει στην περιοχή εκεί. Μετά την επέμβαση εμφανίζεται λίγο πρήξιμο, λίγο μελάνιασμα τοπικά, που υποχωρεί σταδιακά μετά από μερικές μέρες. Η διαδικασία της επέμβασης γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες με τις οποίες αφαιρείται το λίπος από την περιοχή αυτή. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Μερικές φορές στην εσωτερική πλευρά των μηρών για την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος χρειάζεται να συνδυαστεί μετά την λιποαναρρόφηση με θεραπείες λεμφικού μασάζ (Εndermologie) έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μία ακόμη περιοχή στην οποία μπορεί να γίνει λιπογλυπτική είναι στην εσωτερική πλευρά των γονάτων, καθώς επίσης και ακριβώς επάνω από το γόνατο, εκεί που ξεκινάει το πόδι. Πρόκειται για σημεία που απασχολούν αρκετή μερίδα γυναικών που έχουν ψωμάκια στα σημεία αυτά, αλλά ακόμα και λεπτές γυναίκες που δεν έχουν ανωμαλίες στα πόδια τους. Όμως τα μικρά ψωμάκια που εμφανίζονται στην εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι αρκετά για να χαλάσουν την αισθητική των ποδιών, ακόμη και στις αδύνατες. Η επέμβαση στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Πραγματοποιείται μια μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά των γονάτων από όπου αφαιρείται το λίπος με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής κάνουλας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος από την περιοχή αυτή σε συνδυασμό με αφαίρεση λίπους από την εξωτερική ή εσωτερική πλευρά των μηρών. Εμφανίζεται ελαφρύ πρήξιμο και μελάνιασμα στην περιοχή μετά την επέμβαση. Η γυναίκα φορά για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο έναν ελαστικό λίκρα κορσέ. Μετά την αφαίρεση του περιττού λίπους το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.
Διαφορετικά μπορεί να αποτελεί κομμάτι συνολικής λιποαναρρόφησης που γίνεται σε όλο το πόδι, οπότε να διαφοροποιείται το κόστος.
Στην περιοχή αυτή ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει λίπος και στην περιοχή ακριβώς πάνω από το γόνατο, έτσι ώστε να «σπάσει» τη γραμμή του ποδιού, έτσι ώστε να μην φαίνεται μονοκόματο το πόδι, προσδίδοντας μια πιο καλή εμφάνιση στο γόνατο.
Η λιπογλυπτική μπορεί να γίνει σε καθεμιά από αυτές τις περιοχές μεμονωμένα ή συνδυαστικά σε περισσότερα σημεία. Όταν πραγματοποιείται μία μόνο περιοχή μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ όταν απραγματοποίητα σε περισσότερες περιοχές, συνήθως συνιστάμε στην ασθενή να γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της ακόμη και την ίδια μέρα ή να μείνει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους. Ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της μετά από 3-4 μέρες.
Κατά την κλασική μέθοδο της λιποααναρρόφησης – λιπογλυπτικής ο γιατρός χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές κάνουλες αφαιρεί το λίπος. Σε περίπτωση όπου η έκταση του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη και ο γιατρός θέλει να προσθέσει ένα στοιχείο σύσφιξης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην εξωτερική πλευρά των μηρών ή και στην εσωτερική πλευρά των μηρών, μπορεί να γίνει χρήση της νέας μεθόδους της λιποαναρρόφησης με την βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων (Bodytite). Η εφαρμογή αυτή δεν ενδείκνυται για την περιοχή των γονάτων γιατί εκεί η λιπαποθήκη είναι πάρα πολύ μικρή.
Μέχρι σήμερα η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων με το μηχάνημα Accent και με μια μη επεμβατική εφαρμογή, μας βοηθά να βελτιώσουμε το περίγραμμα των γραμμών του σώματος είτε συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα, είτε βελτιώνοντας την κυτταρίτιδα.
Τώρα υπάρχει μια νέα τεχνική κατά την οποία ο γιατρός αφού πρώτα κάνει μια μικρή οπή στο δέρμα, όπως γίνεται στην κλασική λιποαναρρόφηση, και πριν προχωρήσει στην λιποαναρρόφηση χρησιμοποιεί μια ειδική, λεπτή κάνουλα του μηχανήματος RF.
Αρχικά τοποθετεί την λεπτή αυτή κάνουλα κάτω από το δέρμα και με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων – που παράγουν θερμότητα – λιώνει το λίπος κάτω από το δέρμα και συνεχίζει με την λιποαναρρόφηση, ενώ τέλος αφαιρεί το λιωμένο λίπος.
Το πλεονέκτημα της καινούργιας αυτής μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς. Μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δύσκολη η αφαίρεση του λίπους, χρειαζόμαστε να προκαλέσουμε με την θερμότητα αυτή κάποιου βαθμού σύσφιξη στο δέρμα, ο γιατρός να είναι πιο επιθετικός για την αφαίρεση λίπους και την επίτευξη σύσφιξης.
Ακόμη και με την κλασική μέθοδο της λιποαναρρόφησης δημιουργείται μιας μορφής σύσφιξη στο δέρμα γιατί από τη φύση του το δέρμα έχει την δυνατότητα, μετά την αφαίρεση του λίπους, να συρρικνώνεται και να «μαζεύει». Μόνο σε εξεζητημένες περιπτώσεις, που παρουσιάζεται έντονη χαλάρωση, έντονες ραγάδες, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να συμβουλεύσει την γυναίκα ότι η λιποαναρρόφηση δεν ενδείκνυται.
Η διάρκεια της λιπογλυπτικής  με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων RF, είναι παρόμοια με αυτή της κλασικής μεθόδου λιποαναρρόφησης, όπως και ο χρόνος αποθεραπείας.
Το κόστος της επέμβασης επιβαρύνεται κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι: το λίπος λιώνει με μεγαλύτερη ευκολία χωρίς απώλεια αίματος. Βασικό όφελος της μεθόδου αυτής είναι η σύσφιξη που προκαλείται σε βάθος χρόνου, λόγω της θερμικής βλάβης που πραγματοποιείται κάτω από τους ιστούς. Η μετεγχειρητική πορεία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι ίδιος με την κοινή λιποαναρρόφηση. Η ασθενής φοράει έναν ελαστικό κορσέ και στη συνέχεια τα μικρά ράμματα στις οπές αφαιρούνται μετά από 3-4 μέρες.
Μετεγχειρητική κατάσταση: Συνήθως εμφανίζεται ένα ελαφρύ πρήξιμο και μελανιές τοπικά στη περιοχή.  Την πρώτη ημέρα συνιστάται ξεκούραση και ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι. Έπειτα ακολουθείται η φαρμακευτική αγωγή του γιατρού και συνεχίζεται η λήψη άρνικα για ακόμη 7 μέρες. Επιστροφή στις δραστηριότητές σας μετά από 3-4 μέρες.
Πιθανές επιπλοκές: Οι πιο συχνές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια λιποαναρρόφηση είναι μοκροανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο.
Αποτέλεσμα: Βελτιώνεται η όψη και η ποιότητα  της περιοχής χάνοντας πόντους, αφαιρείται το περιττό λίπος μόνιμα, έτσι ώστε να μπορεί μια γυναίκα ν’ αποκτήσει το σώμα με τις αναλογίες και το περίγραμμα που επιθυμεί.
Διάρκεια: Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.30 ώρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο εφόσον η ασθενής προσέχει το βάρος της, τρώει υγιεινά και ασκείται
ΠΗΓΗ: http://agaitanis.gr/