Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Το καρκινογόνο συστατικό που βρίσκεται σε αρωματικά κεριά και καθαριστικά

Ένα πρωτότυπο πείραμα που διεξήγαγε καθηγητής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γιορκ, υπέδειξε ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε αρκετά αρωματικά κεριά, αποσμητικά χώρου αλλά και καθαριστικά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του λάρυγγα και καρκινικούς όγκους της ρινός.
Ο καθηγητής Alastair Lewis, επισκέφθηκε έξι σπίτια σε διάστημα πέντε ημερών ώστε να εξετάσει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό τους. Αρχικά, μέτρησε τα επίπεδα μιας σειράς πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και εντόπισε ουσίες όπως το βενζόλιο (προερχόμενο από τους ρύπους που απελευθερώνουν τα αυτοκίνητα) και το α-πινένιο (αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται σε αρκετά καθαριστικά). Το συστατικό που φάνηκε όμως να ξεχωρίζει ήταν το λιμονένιο, το οποίο απελευθερώνεται από αρωματικά κεριά, διάφορα αποσμητικά χώρου (σε μορφή σπρέι ή υγρό που τοποθετείται με ειδική συσκευή στην πρίζα) και ορισμένα καθαριστικά.
Το λιμονένιο προσδίδει στα προϊόντα άρωμα όμοιο με αυτό τον εσπεριδοειδών. Ωστόσο, όταν απελευθερώνεται στο χώρο του σπιτιού, αντιδρά με άλλες ουσίες και η σύστασή του μεταβάλλεται. Ο καθηγητής Lewis ανέλυσε τις διαδικασίες αντίδρασης μεταξύ του συστατικού και άλλων ουσιών στο εργαστήριο και διαπίστωσε ότι η έκθεση στο όζον (το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας) κάνει το λιμονένιο να μετατρέπεται σε μια άλλη χημική ουσία.
Πρόκειται για τη φορμαλδεΰδη, η οποία έχει αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο και σε υψηλά επίπεδα θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία.
Πηγή: onmed.gr