Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι η όψη από πολλά μαζεμένα λακκάκια πάνω στο δέρμα και εμφανίζεται στους μηρούς, στους γλουτούς και μερικές φορές στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στους βραχίονες. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό όλων των γυναικών, αντιθέτως είναι μια κατάσταση που σπάνια παρατηρείται στους άντρες
Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος το οποίο βλέπουμε είναι η επιδερμίδα. Κάτω από αυτήν βρίσκεται το δέρμα. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται κάτω από το δέρμα και η κυτταρίτιδα γεννιέται στην περιοχή αυτή. Η κυτταρίτιδα προκαλείται από μικρές προεξοχές του λίπους προς το δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να διαφαίνεται στην επιδερμίδα.
Πολεμώντας την κυτταρίτιδα:
Θέλεις να βελτιώσεις την εμφάνιση της επιδερμίδας σου; Σκέψου καλά τις παρακάτω προτάσεις:
Η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι ένα καλό ξεκίνημα για να βελτιώσεις την όψη του δέρματος. Η άσκηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο αερόβια προπόνηση όσο και προπόνηση με αντιστάσεις προκειμένου να μειωθεί το λίπος και να αυξηθεί ο μυϊκός ιστός.
Το υποδόριο λίπος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του μυός. Ως εκ τούτου, η έλλειψη μυϊκού τόνου κάνει το πρόβλημα πιο έντονο. Συνεπώς, η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.
Μην επενδύετε τις ελπίδες και τα χρήματά σας μόνο σε λιποαναρροφήσεις, τοπικές αλοιφές, χάπια και άλλες τέτοιες πρακτικές και προϊόντα, αφού δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της κυτταρίτιδας.
Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα:
Μπορούν οι αδύνατες γυναίκες να έχουν κυτταρίτιδα;
Ναι. Η αλήθεια είναι ότι η κυτταρίτιδα φαίνεται περισσότερο σε γυναίκες με παραπανίσια κιλά λόγω του παραπανίσιου ποσοστού λίπους. Όμως, εάν μια γυναίκα είναι αδύνατη αλλά αγύμναστη, μπορεί να έχει κυτταρίτιδα λόγω του ότι δεν υπάρχει μυϊκή ανάπτυξη και το λίγο λίπος που υπάρχει γύρω από τους αδύναμους μύες διαφαίνεται στην επιδερμίδα.
Γιατί η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στους μηρούς και στους γλουτούς των γυναικών;
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους από τους άντρες. Επιπλέον, έχουνε πέντε φορές περισσότερα λιποκύτταρα στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς από ό,τι στις άλλες περιοχές του σώματος.
Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική;
Ναι. Υπάρχει καθαρά γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας (Rossi and Vergnanini 2000, Del Pino et al. 2006), αλλά και στην διανομή και εναπόθεση του λίπους στο σώμα.
Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα;
Ναι. Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το σχηματισμό κολλαγόνου, τη βασικοί δομική πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού (Fink et al. 2006). Ο αδύναμος συνδετικός ιστός θα αφήσει ευκολότερα το λίπος να προεξέχει προς το δέρμα.
Πηγή: iator.gr