Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Παρένθετη μητρότητα: Όταν μια άλλη γυναίκα γεννάει το παιδί σας

Υπάρχει ένας αριθμός γυναικών που αδυνατούν να κυοφορήσουν οι ίδιες και μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί εκτός της λύσης της υιοθεσίας. Πλέον όμως το ζευγάρι έχει την δυνατότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας να αποκτήσει το δικό του παιδί με την συνδρομή μίας γυναίκας που θα κυοφορήσει αντί για αυτή και θα τους το παραδώσει μετά την γέννησή του.
Υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο που προβλέπει τις διαδικασίες που οφείλει ένα ζευγάρι να ακολουθήσει προκειμένου να αποκτήσει παιδί με την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας (Νόμος 3089/2002). Το ζευγάρι αφού απευθυνθεί στον Γυναικολόγο που είναι εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας θα κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα συμπληρώσει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
Όταν βρεθεί η γυναίκα που θα δεχθεί να κυοφορήσει το έμβρυο του ζευγαριού, που θα έχει δημιουργηθεί από την εξωσωματική γονιμοποίηση των ωαρίων της μητέρας και του συντρόφου της και αφού ελεγχθεί ότι δεν πάσχει από κάποιο νόσημα, συμπληρώνει και εκείνη τα απαραίτητα νομικά έγγραφα, τα οποία διασφαλίζουν το ζευγάρι πως η γυναίκα θα παραδώσει το παιδί όταν γεννηθεί και δεν θα εγείρει απαιτήσεις από το ζευγάρι ή από το παιδί που θα γεννήσει.
Η γυναίκα που θα προσφερθεί ως παρένθετη μητέρα πρέπει να διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης και διάθεση προσφοράς στην γυναίκα που δεν μπορεί να αποκτήσει δικά της παιδιά. Δυστυχώς ελάχιστες είναι οι γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν παρένθετες μητέρες, ιδιαίτερα για κάποια γυναίκα που δεν γνωρίζουν.
Σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκες από το συγγενικό ή το φιλικό περιβάλλον προσφέρονται να βοηθήσουν την γυναίκα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα γονιμότητας αλλά στην περίπτωση εκείνη τα πράγματα περιπλέκονται καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι η επαφή με το παιδί σε δεύτερο χρόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένεια.
Με την σωστή καθοδήγηση από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο και την πιστή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών το ζευγάρι θα έχει την οικογένεια που επιθυμεί, προφυλαγμένο από τα όποια προβλήματα που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν
Πηγή: ygeianews.gr