Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η κατανάλωση γάλακτος του εμπορίου αποτελεί απειλή

Η κατανάλωση γάλακτος του εμπορίου αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, διότι οδηγεί σε ανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά, τα οποία θα μας προκαλούν ασθένειες και τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν να τα σκοτώσουν.
Δημοσιεύθηκε στο Science News ένα άρθρο με τίτλο “Where antibiotics go” (Πού πηγαίνουν τα αντιβιοτικά). Ας δούμε τι γράφει αυτό το άρθρο: «Από τους 51 τόνους αντιβιοτικών που καταναλώνονται κάθε μέρα στις ΗΠΑ, περίπου 80% πηγαίνουν σε ζωικά προϊόντα. Η ευρεία χρήση αντιβιοτικών στα ζώα μπορεί να συμβάλλει στην αυξανόμενη αντίσταση σε φάρμακα από βακτήρια όπως η σαλμονέλα».
Στο άρθρο παρατίθεται ένας πίνακας που δείχνει πόσα κιλά ετησίως αντιβιοτικών πηγαίνουν στις σοδειές, στα κατοικίδια, στις υδατοκαλλιέργειες, στους ανθρώπους και στα ζώα που τρώμε. Στις σοδειές πηγαίνουν 70.000 κιλά αντιβιοτικών, στα κατοικίδια 150.000, στις ιχθυοκαλλιέργειες 150.000, στους ανθρώπους 3.290.000 κι στα ζώα 13.540.000.
Αυτό σημαίνει ότι όποτε τρώμε κρέας και γάλα του εμπορίου, καταναλώνουμε εν αγνοία μας και τόνους αντιβιοτικών που έχουν χορηγήσει στα ζώα. Έτσι τρώγοντας κρέας και γάλα καταστρέφουμε την εντερική μας χλωρίδα, τα θετικά δηλαδή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας και κάνουμε τα μικρόβια να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Με την καταστροφή της εντερικής μας χλωρίδας αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και έτσι μπορούμε να υποστούμε πιο εύκολα μια μικροβιακή λοίμωξη, και αφού τα μικρόβια θα είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η ζωή μας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Να μια άγνωστη πτυχή της κατανάλωσης βιομηχανοποιημένου γάλακτος που λίγοι γνωρίζουν, κάτι που μπορεί να αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι «η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ».
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
pentapostagma.gr