Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μαστίτιδα: Μια επώδυνη μόλυνση των μαστών

Η μαστίτιδα είναι μια μόλυνση των ιστών του μαστού που οδηγεί σε πόνο στο στήθος , οίδημα και ερυθρότητα του μαστού. Αν έχετε μαστίτιδα , μπορεί επίσης να εμφανίσετε πυρετό και ρίγη . Η μαστίτιδα πλήττει πιο συχνά τις γυναίκες που θηλάζουν ( μαστίτιδα θηλασμού ) , αν και μερικές φορές αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν . Στις περισσότερες περιπτώσεις ,η  μαστίτιδα θηλασμού συμβαίνει εντός των πρώτων τριών μηνών μετά τον τοκετό , αλλά μπορεί να συμβεί αργότερα κατά τη διάρκεια του θηλασμού .
Αρκετά συχνές είναι και οι μαστίτιδες των μαστών σε καπνίστριες ή σε γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Φαίνεται ότι οι βλαπτικές ουσίες που περιέχει ο καπνός προκαλούν αλλοιώσεις των πόρων του αδένα, νέκρωση του ιστού, απόφραξη των πόρων και φλεγμονή. Η θεραπεία  γίνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος στις γυναίκες που καπνίζουν ενώ στις γυναίκες με διαβήτη απαιτείται πολύ καλός έλεγχος.
Με τη μαστίτιδα , τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν :
Ευαισθησία του μαστού
Γενικώς αίσθημα αδιαθεσίας ( αίσθημα κακουχίας )
Διόγκωση του μαστού
Πόνος ή αίσθημα καύσου συνεχώς ή κατά το θηλασμό
Ερυθρότητα του δέρματος
Πυρετός (πάνω από 38 C)
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Στις περισσότερες περιπτώσεις , θα αισθανθείτε άρρωστος με γρίπη – όπως συμπτώματα για αρκετές ώρες προτού να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια πληγή κόκκινη περιοχή σε ένα από τα στήθη σας . Μόλις έχετε αναγνωρίσει αυτό το συνδυασμό των σημείων και συμπτωμάτων , ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας .Μια αντιβίωση που θα σας δώσει ο γιατρός σας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Εάν  τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από τις δύο πρώτες ημέρες από τη λήψη αντιβιοτικών , δείτε το γιατρό σας αμέσως για να βεβαιωθείτε ότι η κατάστασή σας δεν είναι το αποτέλεσμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος .
Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από :
Εάν το στήθος σας δεν αδειάσει τελείως κατά το τάισμα, μπορεί να φράξουν οι αγωγοί  και να οδηγηθείτε σε κάποια λοίμωξη του μαστού.
Τα βακτήρια από την επιφάνεια του δέρματός σας και το στόμα του μωρού μπορεί να εισέλθουν στους αγωγούς γάλακτος μέσα από ένα άνοιγμα ή μια ρωγμή στο δέρμα της θηλής σας.  Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν , με αποτέλεσμα την μόλυνση. Αυτά τα μικρόβια δεν είναι επιβλαβή για το μωρό σας – ο καθένας τους έχει . Απλώς δεν ανήκουν σε ιστούς του μαστού σας .
Πηγή: www.boro.gr