Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Τα αντισυλληπτικά αλλάζουν τη μνήμη

Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε διάφορα γεγονότα, δίνοντας έμφαση στην συναισθηματική πλευρά τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Έρβαϊν.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια θυμούνταν διαφορετικές πλευρές ενός γεγονότος σε σύγκριση με εθελόντριες που δεν έπαιρναν χάπια.
Στην πραγματικότητα, οι πρώτες δεν μπορούσαν να θυμηθούν επακριβώς τις λεπτομέρειές του, αλλά είχαν ξεκάθαρη ανάμνηση των συναισθημάτων που τους προκάλεσε.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως, αλλάζοντας την ορμονική ισορροπία της γυναίκας, το Χάπι αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο εκείνη θυμάται.
Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτρέπουν την εγκυμοσύνη, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων ή/και της προγεστερόνης στο αίμα της γυναίκας.
Εκτός από τον ρόλο τους στην εγκυμοσύνη, οι ορμόνες αυτές έχουν σχετιστεί και με την ικανότητα των γυναικών να θυμούνται λογικά τα διάφορα γεγονότα, κατά τον ερευνητή δρα Λάρι Κέιχιλ, νευροβιολόγο στο πανεπιστήμιο.
Το γεγονός πως τα αντισυλληπτικά δείχνουν μειώνουν τη λογική μνήμη των γυναικών και να εντείνουν την συναισθηματική, μπορεί να εξηγεί γιατί οι άντρες συχνά θυμούνται τα γεγονότα διαφορετικά απ’ ό,τι οι γυναίκες.
Μπορεί, όμως, να εγείρει και ερωτηματικά για το κατά πόσον η χρήση τους μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις των γυναικών στην εργασία τους, δήλωσε ο δρ Κέιχιλ.
Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως τα αντισυλληπτικά προκαλούν βλάβες στη μνήμη. Απλώς φαίνεται πως αλλάζουν τον τύπο της πληροφορίας που θυμάται η γυναίκα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι εθελόντριες είδαν σε βίντεο ένα τροχαίο ατύχημα. Όταν αργότερα ρωτήθηκαν, διαπιστώθηκε πως εκείνες που έπαιρναν αντισυλληπτικά θυμούνταν καλύτερα το τραυματικό γεγονός, ενώ εκείνες που δεν έπαιρναν ανακαλούσαν περισσότερο στη μνήμη τους τις λεπτομέρειες του συμβάντος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στηνεπιθεώρηση «Neurobiology of Learning and Memory».
Πηγή : ygeia.tanea.gr