Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια στους μεγαλύτερους άντρες

Έχουμε αντιληφθεί την σημασία του ύπνου για την υγεία μας και την επίπτωση που έχει η ποιότητα του ύπνου μας σε όλη μας τη ζωή. Νέα έρευνα τώρα, δείχνει πως οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν κοιμούνται σωστά ή αρκετά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια.
Η έρευνα που διεξήγαγε το Σύστημα Υγείας του Ειρηνικού, στην Χονολουλού της Χαβάης, έδειξε πως οι άνθρωποι που έχουν διαταραγμένο ύπνο από αιτίες όπως η υπνική άπνοια ή άλλα αναπνευστικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ζημιά στα εγκεφαλικά τους κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε άνοια.
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ.Rebecca Gelber και οι συνεργάτες της βασίστηκαν σε μελέτες βιοψίας εγκεφάλων 167 elderly ηλικιωμένων Αμερικανο-Ιαπώνων που είχαν πάρει μέρος σε μακροχρόνια έρευνα πριν τον θάνατο τους. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Neurology, οι άντρες που δεν είχαν αρκετή ώρα σε βαθύ ύπνο εμφάνισαν μεγαλύτερη ατροφία στον εγκεφαλικό τους ιστό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους τέσσερις άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν λιγότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρουσίαζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αλλοιώσεις ή αλλιώς "μικροεμφράγματα" στον εγκέφαλο.
Η έρευνα αυτή βρήκε και επικριτές. Ο δρ. Keith Fargo από την Ένωση Καταπολέμησης του Alzhmeir στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών είπε πως αυτή η έρευνα δεν συνδέει απ' ευθείας τα αναπνευστικά προβλήματα με την αλλοίωση των εγκεφαλικών κυττάρων αλλά την κακή ποιότητα του ύπνου.
Πηγή: www.healthview.gr