Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα

Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη
Αρ. πρωτ. Ερώτησης: 3708-22/2/2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας
Κύριε υπουργέ,
Εδώ και τρία χρόνια, ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και στο υπουργείο σας ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα στο Νομό Φλώρινας λειτουργούσε με συγκεκριμένο πλαφόν στον αριθμό ωρών λειτουργίας, ο οποίος έληγε στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019. Για να καταφέρει να πάρει αυτή την παράταση μέχρι τα τέλη του 2018, ο συγκεκριμένος Σταθμός λειτουργούσε μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να εξυπηρετήσει την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου.
Ενώ βρισκόταν σε γνώση σας ο συγκεκριμένος περιορισμός, δεν κάνατε τίποτα επί τρία χρόνια για να βρείτε, αφενός εναλλακτική λύση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου, αφετέρου παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου Σταθμού μέσα από τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμισή του, προκειμένου να λειτουργήσει για άλλα 15 χρόνια περίπου.
Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο, το οποίο μόνο αρνητικές συνέπειες προμηνύει για την περιοχή και όχι μόνο. Κινδυνεύουν να χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σίγουρη είναι και η αναστολή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για τα επόμενα 2-3 χρόνια ώσπου να καταφέρει να λειτουργήσει η προβληματική λύση που βρήκατε τους τελευταίους μήνες και σίγουρα θα διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για τους πολίτες.
Κύριε Υπουργέ, αναλαμβάνετε την πλήρως την ευθύνη της διακοπής λειτουργίας του Σταθμού εξαιτίας της αδιαφορίας ή της ανικανότητάς σας η οποία μόνο όλεθρο σκορπίζει στην περιοχή.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.    Έχετε λύση για παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου –Φιλώτα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε άμεσα για την επίτευξη αυτής;
2.    Ποια λύση έχετε για την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου σε περίπτωση οριστικής παύσης λειτουργίας του Σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα για τα τρία χρόνια της μεταβατικής περιόδου ως την οριστική λύση;
 
Ο ερωτών Βουλευτής 
Αντωνιάδης Γιάννης