Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Γιατί το γυναικείο δέρμα είναι πιο ευάλωτο στο χρόνο;

Συχνά βλέπουμε συνομήλικα ζευγάρια που η γυναίκα φαίνεται μεγαλύτερη από τον άνδρα.
Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι το γυναικείο δέρμα είναι πιο ευάλωτο στο χρόνο από το ανδρικό με αποτέλεσμα να γερνάει νωρίτερα.
Η γήρανση του δέρματος διακρίνεται στην ενδογενή και στην εξωγενή. Ενδογενής γήρανση ή χρονογήρανση ονομάζονται οι μεταβολές του δέρματος που οφείλονται στον παράγοντα χρόνο και είναι αναπόφευκτες.
Υπάρχουν όμως και οι επιβαρυντικοί παράγοντες, που είναι κάποια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι ενδοκρινικές διαταραχές κλπ.
Η εξωγενής γήρανση οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, το άγχος, την κακή διατροφή, τον ανεπαρκή ύπνο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ολλανδοί δερματολόγοι έδωσαν απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες και πιο βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα τους με το πέρασμα του χρόνου;».
Σύμφωνα με τον δρα Μόους Κον, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στην ποσότητα των εξαρτημάτων του δέρματος (θυλάκων των τριχών, σμηγματογόνων αδένων) και των συνδέσεων μεταξύ του δέρματος και των μυών στα χείλη.
Πιο απλά, το γυναικείο δέρμα γύρω από το στόμα διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή λίπους που κρατάει το δέρμα απαλό.
Επιπλέον, έχει και λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, οπότε αιματώνεται λιγότερο, ενώ οι μύες γύρω από το στόμα βρίσκονται πιο κοντά στην επιδερμίδα απ΄ ό,τι των ανδρών με επακόλουθο να «τραβιέται» το δέρμα.
Ένας άλλος παράγοντας που επίσης παίζει ρόλο στη διαδικασία δερματολογικής γήρανσης των γυναικών, είναι τα οιστρογόνα, καθώς η διακοπή της παραγωγής τους μετά την εμμηνόπαυση ευνοεί την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών, μειώνοντας ταυτοχρόνως την παραγωγή σμήγματος.
Αν θέλετε να καθυστερήσετε τις ρυτίδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ακολουθήσετε τους τρεις χρυσούς κανόνες της δερματολογίας: μην καπνίζετε, μην εκτίθεστε πολύ στον ήλιο και διατηρείτε καλά ενυδατωμένο το δέρμα σας.
Πηγή:www.onmed.gr