Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Παρουσίαση βιβλίου της κ. Χρυσούλας Βοσκοπούλου με τον τίτλο «Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αμυνταίου - Φλώρινας»

 Η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Χρυσούλας Βοσκοπούλου με τον τίτλο «Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αμυνταίου - Φλώρινας», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας. Πρόκειται για μια έκδοση η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Αμυνταίου και τον Δήμο Φλώρινας και στην οποία είναι συγκεντρωμένα στοιχεία για την ιστορία των σιδηροδρομικών σταθμών της Φλώρινας και του Αμυνταίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και ψηφιακό αρχειακό υλικό.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Γιώργος Αντωνιάδης και κ. Σωτήριος Βόσδου, οι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Κίμων Σαββάκης και κ. Παύλος Ιωάννου, σχολικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Τσολάκης, τον συντονισμό της εκδήλωσης η φιλόλογος κ. Παρασκευή Μαυρομμάτη, ενώ στο τέλος προβλήθηκε και σχετικό βίντεο της κ. Σοφίας Αντωνακάκη.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, χαιρετίζοντας την παρουσίαση είπε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παρευρίσκομαι στην παρουσίαση ενός βιβλίου, που αφορά στην ιστορία του σιδηροδρόμου στη Φλώρινα, η οποία μπορεί να  ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίζει όμως και σήμερα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή μας. 
H Φλώρινα, που ήταν για πολλά χρόνια απομονωμένη, λόγω έλλειψης καλού οδικού δικτύου, συνδεόταν με τα μεγάλα αστικά κέντρα για πολλά χρόνια μέσω του τρένου και γι’ αυτό στη συνείδηση των Φλωρινιωτών το τρένο  παραμένει ένα από τα πλέον αγαπητά μέσα μεταφοράς.
Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Φλώρινας, του Μεσονησίου, του Σ.Σ. Βεύης, αλλά και του Αμυνταίου, του Ξινού Νερού, κλπ., κάποτε έσφυζαν από κόσμο, με τους σταθμούς να είναι γεμάτοι από ζωή και όνειρα των ταξιδιωτών, ενώ σήμερα ο πληθυσμός έχει επιλέξει να μετακινείται διαφορετικά, με αποτέλεσμα τα απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια των σιδηροδρομικών σταθμών να χάνουν τη λειτουργική τους αξία, ενώ κάποια από αυτά ερημώνουν και χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.
Η λήθη όμως δεν πρέπει ποτέ να συνοδεύει μια κοινωνία που θέλει να προκόβει και να πηγαίνει μπροστά. Και για αυτό το βιβλίο της αγαπητής αρχιτέκτονα, κ. Χρυσούλας Βοσκοπούλου, αναπληρώτριας Διευθύντριας Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και διδάσκουσας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί ένα σημαντικό και πρωτότυπο αντικείμενο μελέτης. Αναφορές  στα κτήρια, στον τεχνικό εξοπλισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου (γραμμές, βαγόνια, κλινάμαξες, αποθήκες υλικού, κλπ), και στους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτόν, ζωντανεύουν μπροστά μας την ιστορία τους σιδηρόδρομου στην περιοχή μας, ενώ ξυπνάνε μνήμες σε όλους μας που ταξιδέψαμε με τους «καρβουνιάρηδες», κουβαλώντας μαζί μας τον ρομαντισμό του ταξιδιού.
Ο Δήμος Φλώρινας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, στήριξε με χαρά, τη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια και την έκδοση του βιβλίου «Οι Σιδηροδρομικοί Σταθμού Αμυνταίου Φλώρινας», μέσα από τις σελίδες του οποίου, οι αναγνώστες του θα ταξιδέψουν νοερά στην ιστορία του σιδηροδρόμου στην περιοχή μας.
Εύχομαι από καρδιάς το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και τα ταξίδια του κάθε αναγνώστη να είναι μαγευτικά και νοσταλγικά».