Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πλαστική χειρουργική και κατάθλιψη

Οι σωματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιδράσεις μετά από πλαστική χειρουργική βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Οι ασθενείς μετά από επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι πιθανόν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι διότι κατάφεραν να διορθώσουν κάτι που τους ενοχλούσε στη σωματική τους εικόνα.
 Η απαλλαγή από αυτή την ενόχληση, μπορεί να βελτιώνει σε τελική ανάλυση την αυτοεκτίμηση τους.Όμως η βελτίωση της αυτοεκτίμησης που προσφέρει η πλαστική χειρουργική στους ασθενείς, μπορεί να ενδυναμώνει την ψυχική κατάσταση γενικότερα και να αποκρίνει την κατάθλιψη;
Σε μια ενδιαφέρουσα εργασία, Αμερικανοί γιατροί εξέτασαν το ζήτημα σε 362 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για αισθητικούς λόγους.
 Από τους ασθενείς αυτούς οι 61 (17%) λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.Οι περισσότεροι ασθενείς ήσαν γυναίκες και υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για αύξηση μεγέθους των μαστών, διόρθωση πτυχών της κοιλιάς, ρυτιδεκτομή (ανόρθωση προσώπου, facelift) και άλλες.Στους 6 μήνες μετά από την επέμβαση, ο αριθμός των ασθενών που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μειώθηκε στους 42 δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση κατά 31%.

Οι γιατροί που έκαναν την έρευνα δηλώνουν ότι δεν ισχυρίζονται ότι η πλαστική επέμβαση από μόνη της ευθυνόταν για τη μείωση του αριθμού των ασθενών που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά αλλά πιστεύουν ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή αυτή εξέλιξη.

Σε μια άλλη ανάλογη έρευνα που επίσης ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο 2006 στο Σαν Φρανσίσκο, στην ετήσια συνέλευση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της πλαστικής χειρουργικής για διόρθωση της ασυμμετρίας των μαστών στην ψυχική υγεία των γυναικών.
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ασυμμετρία των μαστών.
Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα το οποίο συχνά δεν συζητείται. Η στενοχώρια που αισθάνονται οι γυναίκες για το πρόβλημα, είναι σε θέση να επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, τη σεξουαλικότητα και την αυτοπεποίθηση τους.

Όμως στις γυναίκες με σημαντική ασυμμετρία μαστών, η πλαστική χειρουργική των μαστών, μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και την αυτοπεποίθηση τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν γιατροί μετά από πλαστική επέμβαση στους μαστούς για διόρθωση της ασυμμετρίας που παρουσίαζαν 35 γυναίκες. Έξη μήνες μετά την επέμβαση,  η αξιολόγηση έδειξε ότι όλες οι γυναίκες είχαν βελτίωση στην ψυχική τους υγεία, στη ζωτικότητα και στην αυτοεκτίμηση τους.

Βασικά όλες οι γυναίκες έχουν κάποιο βαθμό ασυμμετρίας των μαστών τους. Όμως σε εκείνες που η διαφορά είναι αντιληπτή έστω και εάν είναι μικρή σε όγκο, υπάρχουν οδυνηρά αισθήματα αλλά το πρόβλημα συνήθως αποσιωπάται.
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασυμμετρία των μαστών είναι ένα συχνό πρόβλημα, επηρεάζει μεγάλο αριθμό γυναικών και ότι υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που είναι σε θέση να διορθώνουν τη διαφορά μεταξύ των μαστών.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η πλαστική χειρουργική είναι σε θέση να βοηθά ουσιαστικά την ψυχολογική κατάσταση ασθενών που υποφέρουν από καταστάσεις οι οποίες μπορούν να διορθωθούν. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθά τους ασθενείς να απαλλαγούν από σωματικές αλλοιώσεις που θεωρούν ότι επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική τους εικόνα. Είναι σε θέση να βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση τους και να παίζει καθοριστικό ρόλο σε σημαντικό αριθμό ασθενών για την απαλλαγή από καταστάσεις κατάθλιψης.