Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Παραδόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, χώμα από το σημείο στο οποίο ετάφησαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες

 Σε μια σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Βεύης, παραδόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας, κ. Χρήστο Μπαρδάκα στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Kate Logan, χώμα από το σημείο στο οποίο ετάφησαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες στην Τοπική Κοινότητα Βεύης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Αμυντικού Ακόλουθου της Νοτίου Ευρώπης της Αυστραλίας και του Πολιτειακού Υπουργού Αποστράτων της Αυστραλίας στις αρχές του 2017 για συμβολική παράδοση μικρής ποσότητας χώματος από την περιοχή της Τ.Κ. Βεύης, και συγκεκριμένα από το σημείο στο οποίο έχουν ταφεί στρατιώτες από το εκστρατευτικό σώμα  Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που έχασαν την ζωή τους κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Το σημείο ταφής των στρατιωτών εντοπίστηκε έπειτα από την απαραίτητη συλλογή στοιχείων, αλλά και την έρευνα που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία.
Το χώμα θα τοποθετηθεί σε μνημείο, που θα κατασκευαστεί στο Σίδνευ της Αυστραλίας, προς τιμήν των Αυστραλών, που πολέμησαν σε διεθνείς εκστρατείες μαζί με άλλους στρατιώτες από τρεις ακόμα περιοχές της χώρας μας.
Η πρώτη μάχη που δόθηκε εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων, που είχαν εισβάλει στην Ελλάδα, δόθηκε στο μονοπάτι της Βεύης με τη συμμετοχή και στρατιωτών από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 11 έως και τις 13 Ιουνίου του 1941.
Παρόντες στην τελετή αυτή ήταν εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών και του Δήμου της Φλώρινας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Πέτρος Σερίδης, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας, κ. Αντώνης Σίπκας και κ. Νίκος Δούμτσης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βεύης, κ. Δημήτρης Κυριακού και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Βεύης.
Η κ. Kate Logan ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Φλώρινας για τη συνεργασία και την προσφορά του χώματος, αλλά και για την τιμή στη μνήμη των ηρώων στρατιωτών που χάθηκαν στην περιοχή για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με τον λαό της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα χρόνια τώρα. 
Να σημειωθεί ότι της σεμνής τελετής προηγήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Φλώρινας, όπου συζητήθηκαν με την κ. Πρέσβειρα θέματα συνεργασίας και σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα, η Πρέσβειρα επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.