Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

6 τροφές για υγιή μαλλιά!

Γράφει: Μαρία Καραμέτου.
Όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος σας, έτσι και τα μαλλιά για να διατηρηθούν υγιή και λαμπερά χρειάζονται μεταξύ άλλων μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα μαλλιά, όπως αναφέρει και δημοσίευμα της WebMD, είναι όπως το δέρμα. Μια εβδομάδα με χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα του μαλλιού.
Για να οχυρώσουμε το θύλακα της τρίχας και το τριχωτό της κεφαλής που το περιβάλλει χρειάζεται να ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, που να επικεντρώνεται στις παρακάτω τροφές:
Σολομός
Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνη Β-12 και σίδηρο. Τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν άμεσα την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Μια ανεπάρκεια σε Ω-3 μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία της κεφαλής και σε θαμπάδα των μαλλιών.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές σεληνίου, ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου θα οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών σας ενώ η βιταμίνης Ε δρα αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τα μαλλιά από τις ελεύθερες ρίζες.
Στρείδια
Τα στρείδια είναι περισσότερο γνωστά για την φήμη τους ως αφροδισιακά αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην υγεία των μαλλιών. Το κλειδί της αφροδισιακής τους ιδιότητας αλλά και της υγείας των μαλλιών είναι οι τεράστιες ποσότητες ψευδαργύρου που περιέχουν.
Αυγά
Όταν πρόκειται για υγιή μαλλιά, δεν έχει σημασία αν τα αυγά σας αρέσουν βραστά, ομελέτα ή τηγανιτά. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιοτίνη και βιταμίνη Β-12, όλα απαραίτητα συστατικά τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών.
Σπανάκι
Ο σίδηρος, η β-καροτίνη, η βιταμίνη C, που περιέχει το σπανάκι βοηθά στο να διατηρηθούν οι θήλακες της κεφαλής υγιείς.
Δημητριακά
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε. Ό,τι πρέπει δηλαδή για μια υγιή δόση θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα μαλλιά μας.