Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Νέα εξέταση θα προβλέπει το έμφραγμα μέσα σε μόλις μία ώρα!

Το έμφραγμα “χτυπάει” συνήθως αιφνίδια, συνηθίζουμε να λέμε, αλλά δεν είναι έτσι. Κι αυτό αποδεικνύεται από μία ιατρική εξέταση, η οποία ανιχνεύει το ενδεχόμενο εμφράγματος. Πρόκειται για το τεστ τροποπίνης, το οποίο γίνεται σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εδώ και πολλά χρόνια. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου, η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Ο δείκτης θνησιμότητας από έμφραγμα, είναι ιδιαίτερα υψηλός τις πρώτες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και πιθανότατα σώζει ζωές.
Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TRAPID-AMI, που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής, επιβεβαιώνουν ότι η εξέταση τροπονίνης Τ εξασφαλίζει ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος σε ασθενείς με οξεία στηθάγχη. Ο δε απαιτούμενος χρόνος παρατήρησης για την επιβεβαίωση, ή τον αποκλεισμό του εμφράγματος μειώνεται από 3-6 ώρες, σε μόλις… 1 ώρα! Όπως αναφέρει ο Christian Mueller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, που συμμετείχε στη μελέτη:
“Χάρη σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση, μπορούμε τώρα να μειώσουμε τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δε χρειάζεται, πια, να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες”.
7imeres.gr